Flykaprerne pågrepet

De to saudiarabiske kaprerne er pågrepet og passasjerene sluppet fri. Kaprerne truet med TNT og tok kontroll over flyet som var på vei til London. De skal ha vært misfornøyd med en rapport om menneskerettigheter i Saudi Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået AP meldte i 22.20-tida at kaprings-dramaet var over etter å ha vart i over syv timer. Dette blir bekreftet av flyselskapet. Passasjerene er fraktet inn på flyplassen, og kaprerne blir tatt hånd om av irakiske myndigheter. De skal ifølge talsmenn på Saddam internasjonale flyplass ha overgitt seg etter forhandliger med høytstående offentlige irakiske personer.

I tidligere meldinger har det vært snakk om fire kaprere, men det offisielle irakiske nyhetsbyrået melder nå at det er to.

Det er ikke rapportert at noen skal være skadd.

De to saudiarabiske kaprerne skal ha bedt om asyl i Irak. En irakisk militæroffiser uttaler at kaprerne var oppbrakt over en rapport om menneskerettighetene i Saudi Arabia som var utført av internasjonale organisasjoner.

Kaprerne mente at rapporten ga et for positivt inntrykk av saudiarabiske myndigheter, og antydet korrupsjon. De ba om å bli flydd til Bagdad fordi Irak motsetter seg USAs hegemoni.

Flyet landet på Saddam International Airport i 19.50-tida. Soldater omringet flyet, og journalister ble vist bort.

Kaprerne skal ifølge den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera ha bedt om politisk asyl i Irak. Irakiske myndigheter vurderer søknaden.

Truer med TNT

Slektninger og venner av passasjerene i det kaprede flyet er samlet på Heathrow-flyplassen i London.

Det var egyptiske flygeledere som mottok pilotens melding om kapringen klokka 14.55. Flyet, en Boeing 777-200 fra flyselskapet Saudi Arabia, skal ha blitt kapret rett etter avgangen fra Jeddah i Saudi Arabia.

Israelsk radio sendte meldingen fra flyets kaptein:

- Kapreren sier han har TNT om bord og han kanskje vil sprenge flyet. Vi har passasjerer fra forskjellige nasjonaliteter. Kontakt syriske flygeledere og få tillatelse til å fly over Syria på vei til Bagdad.

Måtte sirkle i lufta

Saudiarabiske myndigheter opplyser at det er 90 pasasjerer og et mannskap på 15, men det knytter seg usikkerhet til tallene. Det er 40 briter, 15 saudiarabere, to av disse er kaprerne, 15 pakistanere, 4 fra Jemen, 4 sør-afrikanere, 2 fra Kenya og én fra hvert av følgende land: Frankrike, India, Libanon, Nigeria, Oman, de palestinske områdene, Spania, Sverige, Sveits og USA.

Blant passasjerene er det et medlem av den saudiarabiske kongefamilien.

Det kaprede flyet skal ha først blitt nektet å lande i Damaskus, ifølge Kypros' luftfartsmyndigheter. Kapreren ville da flys over Syria til Bagdad. Syria nektet igjen. Etter at flyet sirklet i kypriotisk luftrom en stund, fikk det til slutt tillatelse til å lande i Damaskus. Flyet landet og ble stående en times tid, opplyste flyplass-ansvarlige.

I kveld meldte det syriske nyhetsbyrået at flyet ikke hadde landet i Damaskus, men flydd rett til Irak.

<B>USKADET:</B> Her forlater passasjerene Boeing 777-maskinen som ble kapret på vei over Middelhavet.