Flykapteinen fikk 15 advarsler før krasjlanding

21 passasjerer omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flykapteinen som krasjlandet et jetfly på Java i mars, ignorerte gjentatte advarsler om at han nærmet seg landing i dobbelt så høy hastighet som anbefalt. Han overså også annenpilotens bønn om å avbryte landingen. Slik konkluderer den nasjonale transport-sikkerhetskomiteen i Indonesia, melder AP.

- Piloten var fiksert på å lande flyet på rullebanen, og enten hørte han ikke, eller så overså han meldingene fra sikkerhetssystemet, sier komiteens leder, Tatang Kurniadi.

Krasjlandingen kostet 21 mennesker livet. En australsk kameramann som overlevde styrten, filmet fortvilte passasjerers flukt fra det brennende flyvraket.

Redningsmannskapene var også dårlig utstyrte, noe som også kan ha kostet liv. Flere redningsbiler nådde ikke frem til ulykkesstedet, og enkelte brannbiler var uten nødvendig slukningsutstyr, skriver The Jakarta Post.

Flyet, en Boeing 737-400, skled av rullebanen og stupte inn i en risåker, før det tok fyr. Flykapteinen, andrekapteinen og 117 andre passasjerer overlevde, mange med alvorlige brannskader. Om bord var flere australske regjeringsmedlemmer og journalister.

Flyet var på vei fra Tangerang til Adi Sucipto Airport i Yogyakarta med 133 passasjerer, to piloter og fem kabinansatte.

Både flykapteinen og annenpiloten er satt på bakken. Saken vil ikke få et rettslig etterspill, men skal brukes for å forbedre flysikkerheten, hevder komitéleder Kurniadi.

LEDER TRANSPORTSIKKERHETSKOMMISJONEN: Tatang Kurniadi, under pressekonferansen i Jakarta.
FÅR KRITIKK: Flykaptein Muhammed Marwoto Komar skal ha ignorert gjentatte advarsler.