NEI-KAMPANJE: Til daglig flyr Per Gunnar Stensvaag langdistanseruter for SAS. Det siste året har han reist rundt i hele landet for å drive kampanje mot kommunereformen. Så langt ser han at mange av innbyggerne i landet vil beholde kommunene sine. Foto: Privat
NEI-KAMPANJE: Til daglig flyr Per Gunnar Stensvaag langdistanseruter for SAS. Det siste året har han reist rundt i hele landet for å drive kampanje mot kommunereformen. Så langt ser han at mange av innbyggerne i landet vil beholde kommunene sine. Foto: PrivatVis mer

Flykapteinen har reist landet rundt for å knuse Sanners drøm: - Går mer og mer mot en flopp

Over to av tre kommuner har sagt nei til sammenslåing i folkeavstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 2014 fikk alle landets kommuner en invitasjon fra regjeringen til å avklare hvorvidt det var aktuelt for dem å slå seg sammen med nabokommuner.

Innen 1. juli i år skal kommunene fatte vedtak om sammenslåing, og på den tid er det blitt gjennomført 102 folkeavstemninger i kommunene om de skal slå seg sammen eller forbli alene.

Resultatene så langt er neppe oppløftende for dem som ønsker færre kommuner, og at dette skal skje frivillig. I går ble det holdt 31 folkeavstemninger under en såkalt supermandag, og opptellingen av stemmene viser at så langt 8 kommuner har sagt ja til sammenslåing, og 21 nei. NRK har også gått gjennom de foregående 71 folkeavstemningene, som viser at to av tre kommuner har sagt nei til naboen.

- Utrolig at vi klarer oss så bra Reformen har vært kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Høyres) største prosjekt som statsråd.

Men for én person, er de fleste resultatene som tikker inn blitt en seier. Tidlig i fjor begynte SAS-kaptein Per Gunnar Stensvaag å holde foredrag rundt omkring i landets kommuner. Mannen som i sin tid tok over etter Drillo som kommuneekspert i programmet «Kvitt eller dobbelt», har det siste året blitt en av de viktigste stemmene mot kommunereformen.

Tirsdag morgen kan en av frontfigurene for nei-kampanjen med glede konstatere de fleste av mandagens resultater.

- Jeg er blitt invitert for å drive kampanje rundt omkring. Det ringer hele tida, og det er ganske utrolig at vi klarer oss så bra som vi gjør med tanke på millionene som er brukt av regjeringen for å promotere reformen, sier Trysil-mannen Stensvaag til Dagbladet.

Skremsler og trusler Stensvaag har det siste året holdt 77 foredrag i 73 forskjellige kommuner. Selv gleder han seg over resultatet som i Modalen i Hordaland, der hele 96 prosent sa nei til sammenslåing i gårsdagens folkeavstemning.

- Jeg tror vi har klart å få fakta til torgs der vi har reist. Jeg mener regjeringen har forsøkt å ødelegge selvtilliten til kommunene og fortelle de at de ikke er gode nok. Det er også brukt svært mange skremsler og trusler om økonomiske tap overfor kommunene. Vi har forsøkt å bygge den selvtilliten opp igjen, sier han.

I forbindelse med kommunevalget i fjor, ble Stensvaag forespurt om han ville stå på lista til Trysil Senterparti - Norges kanskje mest kommunereformkritiske parti. Han sa ja til en sisteplass av 25 på lista, men ble kumulert inn av Trysils innbyggere.

- Det har fått meg til å innse hvor bra det er med mindre kommuner, der saker går kjapt og greit. Jeg har også sett hvor store verdier som skapes rundt omkring i kommuner uten at det havner på et papir.

- En flopp Stensvaag har også rukket å bli bidragsyter til boka «Folkestyre eller elitestyre - kommunereform i perspektiv».

Han står også fortsatt like sterkt i kommunesaken, som han mener handler om Norges sjel. En reform han mener er et himla spetakkel fordi den er styrt fra oven og ikke noe folk har funnet på sjøl. Deltakelsen i folkeavstemningene har vært svært varierende, fra langt under 20 prosent til opp mot 75 prosent.

- Den er ingen suksess i det hele tatt. Dette er som EU-kampen hvor vi fikk beskjed om at det bare var én vei å gå. Vi får samme beskjeden nå, og på tross av veldig liten tid, har vi klart å mobilisere mye, sier Stensvaag.

Blant annet kritiserer han regjeringens endringer i kommunenes inntektssystem. Der er storbykommunene vinnere, mens mellomstore kommuner som ikke har slått seg sammen, ender som tapere. Systemet belønner store kommuner og oppfordrer til sammenslåing.

- Sanner sier at hurtigtoget går 1. juli, og stakkars de som står igjen på perrongen. Det finnes imidlertid ingen angreknapp, og du sitter i saksa om du sier ja til sammenslåing. Det betyr at folk stemmer nei. Kommunereformen går mer og mer mot en flopp, mener Stensvaag.

- Ingen fiasko Kommunal- og moderniseringsminister Sanner, er ikke urolig for at prosessen ikke skal gå videre som planlagt.

- Jeg registrerer at resultatene er sprikende. Noen steder har fått et klart råd om å si ja, andre om å si nei. Debatten om hvordan de skal rigge seg for framtida pågår fortsatt over hele landet, og jeg har tiltro til at lokalpolitikerne nå i neste omgang viser lederskap og foretar de riktige vurderingene, sier Sanner til NTB.

På spørsmål fra NRK om reformen er en fiasko, svarer Sanner:

- Nei, på ingen måte. Over 250 kommuner har inngått intensjonsavtaler. Det viser at lokalpolitikerne ser at de står sterkere sammen enn hver for seg, sier Sanner til NRK.

REFORMIVER:. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener prosessen med reform går som planlagt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REFORMIVER:. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener prosessen med reform går som planlagt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer