Flykroppen i fillebiter

STORD (Dagbladet): Redningsmannskapene som kom først fram til Cessna-flyet natt til går, møtte et forferdelig syn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flykroppen var knust til det ugjenkjennelige, restene som lå igjen nede i krattskogen brant, og inne i alt dette lå de døde danske arbeiderne.

- Innledningsvis i etterforskningen kan vi si at ulykken enten skyldes teknisk feil på flyet eller menneskelig svikt, sier politiførstebetjent Rolf Christiansen ved Kriminalpolitisentralen. Han leder Kripos' spesialgruppe som etterforsker flyulykker i Norge.

- Det er altfor tidlig for oss å konstatere hva havariet skyldes. Vi har konsentrert oss om å avhøre vitner som har hørt eller sett flyet før det styrtet. Mange har meldt seg for å gi forklaring, og vi vil oppfordre alle som kan ha opplysninger om saken til å ta kontakt med politiet, sier Christiansen.

Hørte smell

- Det var høye flammer til å begynne med, og vi hørte smell som fra hagleskudd. Noen gikk likevel bort til stedet for å se nærmere på hva som hadde skjedd, sier nærmeste nabo til flystyrten, Jarle Jæger.
Han roser de mange redningsmannskapene som kom raskt fram til ulykkesstedet, rundt 200 meter sør for flystripa på Sørstokken flyplass.

De ni likene ble i går flyttet ut av flyvraket og fraktet til flyplassen før de blir brakt til Bergen for obduksjon.

Fulgte prosedyre

Daglig leder Jan Morten Myklebust på Sørstokken flyplass sier at flygelederen på Bergen lufthavn Flesland fulgte ulykkesflyet inntil tårnet på Stord overtok. Den danske piloten rapporterte seks nautiske mil før landing, helt i tråd med prosedyren.

- Vår flygeleder hadde visuell kontakt med flyet. Det er helt uforståelig for oss hva som har skjedd, sier Myklebust.
Luftfartsverket kontrollerte navigasjonssystemene på flyplassen i går uten å finne noen feil. De fant følgelig heller ingen villedende lys. Det er ikke framkommet opplysninger om flyet hadde ferdsskriver, noe som heller ikke er vanlig på fly som dette.

Tredje turen

Natt til mandag var piloten på ulykkesflyet ute på sin tredje tur fra Ålborg til Stord i løpet av dette døgnet. Han har fløyet den samme ruta flere ganger tidligere og burde være godt kjent med landingsforholdene. Det var mørkt, og det regnet, men det var ingen vind.