Flykter for kjærligheten

De ble kidnappet og forsøkt drept. Det eneste de gjorde galt var å elske hverandre. Nå flykter de til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistanske Shaista Almani og Balkh Sher Mahar møttes, ble forelsket, og fant ut at de ønsket å tilbringe livet sammen. Men - i store deler av Pakistan er det tabu å velge ektefelle etter hjertet. I tillegg tilhører de to forskjellige klaner, som ligger i krig med hverandre.

I mars i fjor trosset det forelskede paret imidlertid alle æreskoder, og giftet seg. Dermed brøt helvete løs.

Ble kidnappet

Klanens eldre dømte dem til døden hvis de nektet å oppløse ekteskapet. Paret flyttet til Kararchi. Men væpnede menn klarte å oppspore dem, og kidnappet Mahar. Bare Almani klarte å flykte.

Det stoppet ikke klanlederne, som også kidnappet Almanis mor og seks av hennes søsken. Mahar klarte til slutt ikke å stå imot presset, og erklærte at ekteskapet var over.

- Det var under tvang, og for å beskytte Shaista, har han uttalt senere.

Frikjent

I april i år stormet regjeringsstyrker stedet han ble holdt ulovlig tilbake, og saken havnet i Høyesterett i Sindh. Retten anerkjente ekteskapet - og konkluderte at paret ikke hadde gjort noe galt.

Saken ble slått stort opp i pakistanske og internasjonale medier. President Musharraf garanterte personlig for parets sikkerhet, og oppfordret partene til å slutte fred.

Dengang ei. 17. mai i år angrep medlemmer fra de to klanene hverandre. Minst syv mennesker ble drept og flere kvinner kidnappet. Og truslene fortsetter.

Takker Norge

Mannen som representerte paret i Høyesterett, advokat Iqbal Haider, bekrefter overfor Dagbladet.no at paret nå skal bo i Norge:

- Ja, de skal bo i Norge. Vi er så takknemlige ovenfor norske myndigheter og det norske folk, som respekterer menneskerettighetene på en helt annen måte enn de kriminelle som har gjort livet umulig å leve for mine klienter, sier Haider til Dagbladet.no.

Almani og Mahar fløy til London via Dubai onsdag kveld. Advokaten har ennå ikke fått bekreftet at de har landet i Oslo, men han uttrykker stor glede over at de to nå endelig er i sikkerhet. De siste månedene har de levd under konstant politiovervåkning, og har fryktet både egne og familiemedlemmenes liv.

- Tragedien som rammet dem er kjent over hele Pakistan, og i det pakistanske miljøet verden over. Nå håper vi de kan få et normalt og trygt liv et annet sted, sier han.

FLYKTER: Pakistanske Shaista Almani og Balkh Sher Mahar er på flukt til Norge fordi deres kjærlighet til hverandre har gjort dem fredløse.
<B>TIL NORGE:</B> Overgrepene mot Shaista Almani (23) og hennes ektemann har blitt kjent over hele verden. Nå håper de på en trygg framtid i Norge.