FORLATT :  Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har mistet fem politiske medarbeidere i løpet av kort tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORLATT : Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har mistet fem politiske medarbeidere i løpet av kort tid. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Flykter fra Anundsen

Anders Anundsen har rekordhøyt forbruk av politiske medarbeidere. I løpet av to og et halvt år har fem Frp-ere forlatt departementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 2013 inntok Anders Anundsen Justis- og beredskapsdepartementet. Anders Anundsen og hans håndplukkede medarbeidere - statssekretærer og politisk rådgiver - skulle føre Norge inn i en ny tid, hvor Fremskrittspartiet, og lov og orden skulle settes på kartet.

Anundsen skulle rydde opp etter ti år med sosialdemokrater i styringen av norsk justispolitikk.

Flyktet I løpet av de to og et halvt åra Anundsen har hatt sete ved Kongens bord, har de politiske medarbeiderne flyktet en etter en. I de fleste andre departementer er det stabilt i politisk ledelse, mens i Justis- og beredskapsdepartementer sitter Anders Anundsen igjen alene.

Førstemann som forlot justis- og beredskapsministeren var den tidligere FpU-lederen Himanshu Gulati. Etter bare et år gikk han fra stillingen som statssekretær. Gulati fikk ny jobb hos Erna Solberg på SMK (Statsministerens kontor).

Hans Johan Røsjorde ble utnevnt til statssekretær noen uker etter valget i 2013, og forlot Anundsen i juni 2015. Nå er Røsjorde pensjonist.

Da Anundsen ble utnevnt, tok han med seg Per Sandbergs rådgivere, Vidar Brein-Karlsen og André Rajan Kolve, fra Stortinget. Da Gulati gikk, ble Jøran André Smedal Kallmyr hentet inn som statssekretær.

Nå har også Brein-Karlsen, Kallmyr og Kolve forlatt Anundsen.

Lederstil Dagbladet har snakket med flere av Frp-politikerne som ikke lenger jobber tett på Anundsen. Ingen av dem ønsker å bli sitert på forholdene i departementet.

SLUTTET : Jøran Kallmyr har sluttet som statssekretær hos statsråd Anders Anundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLUTTET : Jøran Kallmyr har sluttet som statssekretær hos statsråd Anders Anundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det blir likevel bekreftet at det har vært stor misnøye med Anundsens måte å lede på.

Overfor Dagbladet blir det hevdet at Anders Anundsen er både pompøs og arrogant. Flere mener detaljstyring og hyppige humørskifter skal ha gjort det vanskelig, og i perioder direkte utrivelig å jobbe i den politiske ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet under Frp's første justisminister.

Kritikken mot arbeidsmiljøet går direkte på Anundsens lederstil. 

SLUTTET : Vidar Brein-Karlsen jobber ikke lenger sammen med Anders Anundsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SLUTTET : Vidar Brein-Karlsen jobber ikke lenger sammen med Anders Anundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Felles for flere av statsrådens tidligere nærmeste politiske medarbeidere er at de karakteriserer tiden i departementet som vanskelig.

En av dem som ikke ønsket å være med Anundsen videre, sier det slik:

- Forholdene i departementet vil jeg ikke diskutere med journalister!

Siv Jensen orientert Flere kilder bekrefter at ledelsen i Fremskrittspartiet er godt kjent med kritikken mot Anders Anundsen.

SLUTTET :  André R. Kolve jobber ikke lenger for Anders Anundsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SLUTTET : André R. Kolve jobber ikke lenger for Anders Anundsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Dagbladet har bedt om en kommentar fra FrP-leder Siv Jensen, men Jensen satt torsdag opptatt med forberedelser til partiets landsmøte i helga og hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Partileder og finansminister Siv Jensen skal personlig ha blitt orientert om Anundsen lederstil.

Forholdet til Frp's fraksjon i justiskomiteen på Stortinget skal heller ikke være spesielt tett og godt. Derimot får Anundsen godord fra fylkeslagene til partiet, der er han fortsatt svært populær.

Eller som en av Anundsen tidligere fortrolige uttrykker det:

- Jo mindre folk har med Anundsen å gjøre, jo bedre likt er han.

- Ikke unaturlig - Etter to og et halvt år i regjering er det ikke unaturlig med utskiftninger i den politiske ledelsen - verken i Justis- og beredskapsdepartementet eller andre departementer, sier statsråd Anders Anundsen.

- Jeg har og har hatt dyktige politiske medarbeidere. Flere av dem er hentet til nye og andre utfordringer i regjeringsapparatet. Det er helt naturlig.  

- Jeg føler meg ikke hjemme i beskrivelsen som arrogant, men jeg er ikke overrasket over at noen kan oppfatte meg som arrogant. Det har jeg snakket en del om i flere portrettintervjuer, blant annet i Dagbladet. Jeg har, som de fleste andre ledere, feil og mangler.

- Å bli en så god leder som mulig er viktig, samtidig som jeg fortsatt skal være utålmodig og ha høye krav til leveranser.  

SLUTTET : Hans Johan Røsjorde er ikke lenger statssekretær hos Anders Anundsen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SLUTTET : Hans Johan Røsjorde er ikke lenger statssekretær hos Anders Anundsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer