Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra Damaskus til Bagdad

Irakere som i sin tid flyktet til Syria på grunn av volden i sitt eget hjemland, vender nå tilbake.

FLYKTNINGER IGJEN:De flyktet fra volden i Irak til Syria, og nå vender de tilbake. Her laster de sine eiendeler av bussen i Bagdad. Myndighetene i Irak oppfordrer de titusenvis av irakere som er i Syria til å vende hjem. Politiet sier to irakiske journalister er drept i Damaskus, og irakerne føler seg truet i nabolandet. Foto: REUTERS / Mohammed Ameen
FLYKTNINGER IGJEN:De flyktet fra volden i Irak til Syria, og nå vender de tilbake. Her laster de sine eiendeler av bussen i Bagdad. Myndighetene i Irak oppfordrer de titusenvis av irakere som er i Syria til å vende hjem. Politiet sier to irakiske journalister er drept i Damaskus, og irakerne føler seg truet i nabolandet. Foto: REUTERS / Mohammed Ameen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Tusenvis av menn, kvinner og barn er tilbake i den irakiske hovedstaden Bagdad etter at de i all hast har pakket sakene sine og forlatt det krigsherjede nabolandet.

Mange kommer med buss, og fredag nådde noen hundre irakere fram til bydelen Mansur vest i Bagdad, der de ble gjenforent med slektninger.

- Vi kom oss unna fordi vi var veldig redde for å dø, sier Khalid al-Jawadi, en 60 år gammel pensjonert lærer fra Bagdad som har vendt hjem sammen med sin kone og fire barn.

Aldri tilbake
Han forteller om skudd, kamper og krig overalt.

- Jeg vi aldri noensinne dra tilbake til Syria, sier han.

Tidligere i uka oppfordret irakiske myndigheter egne statsborgere til å forlate Syria og lovet hjelp til repatriering. Det er satt opp fly fra Damaskus, og et titall busser kjører i skytteltrafikk mellom de to landene.

De fleste som kommer tilbake, flyktet fra Irak av nøyaktig samme grunner som gjør at de nå har forlatt Syria.

Angsten tilbake Ei av kvinnene forteller at situasjonen i Syria vekket til live minnene og frykten som hun følte i Irak for få år siden, da befolkningen levde i konstant frykt for hevnangrep og terror, bilbomber, sjølmordsangrep og væpnede bander.

Ifølge myndighetene i fylket Anbar, som grenser til Syria, har tusenvis av irakiske familier kommet tilbake til Irak. Men fortsatt finnes det mellom 100 000 og 200 000 irakere seg i nabolandet. Det nøyaktige tallet er umulig å fastslå.

Ei 41 år gammel kvinne fra byen Najaf forteller at hun og familien for få dager siden ble truet av væpnede menn med skjegg en tidlig morgen. De ba familien om å dra fra landet.

- Jeg kom meg unna med noen små vesker, med min mann og mi 13 år gamle datter. Vi gikk rett til busstasjonen for å reise tilbake til Bagdad, sier Umm Zainab til AFP etter bussturen.

85 mil En syrisk bussjåfør sier at han ha sett hundrevis av irakere ta buss fra områder rundt Damaskus til Bagdad. Avstanden mellom de to hovedstedene er rundt 85 mil.

- De fleste irakere bestemte seg for å vende tilbake til Bagdad, spesielt etter angrepet der forsvarsministeren ble drept. Hundrevis av andre venter på å dra, sier sjåføren, som ikke vil ha navnet sitt på trykk i frykt for represalier.

Landet som flyktningene vender tilbake til, er betydelig tryggere nå enn under den blodigste perioden fra 2006 til 2008. Men fortsatt er det irakiske samfunnet preget av mangel på vann, hyppige strømbrudd og også vold.

Nå må de hjemkomne venne seg til et samfunn som ennå ikke har greid å komme på fote etter krigsårene, og der livsvilkårene er hardere enn det de er vant med fra Syria. En av dem, Umm Saif, er tilbake i Bagdad etter sju år i Damaskus.

- Er det virkelig så bra som vi har hørt? Eller er det fortsatt strømbrudd? spør hun like etter at hun og dattera har steget av bussen og igjen står på irakisk jord. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media