Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra «Debbie» -monstersyklonen treffer land i  280 km/t

Verste uvær i Australia på seks år - 25 000 mennesker har rømt hjemmefra.

KRAFTIG VIND: Flere tusen innbyggere i Queensland, Australia har evakuert hjemmene sine i påvente av at syklonen Debbie skal treffe land tirsdag morgen, lokal tid. Syklonen er ventet å ha en vindstyrke på opptil 280 kilometer i timen. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den største masseevakueringen i nyere australsk historie hadde om lag 25 000 mennesker forlatt sin hjem og prøvd å sikre verdier så godt som mulig før det ble natt til tirsdag på nordøstkysten.

Syklonen «Debbie» med vindkast opp mot 280 kilometer vil ifølge meteorologene bli det kraftigste uværet som rammer Australia siden syklonen «Yasi» i 2011.

Statsminister i delstaten Queensland, Annastacia Palaszczuk, har allerede karakterisert «Debbie» som en monstersyklon, og etter den siste oppdateringen fra værtjenesten i staten vil «Debbie» treffe land rundt byen Ayr fra 11-tiden tirsdag lokal tid - 03 natt til tirsdag norsk tid.

FØR SYKLONEN:  Vindkastene var merkbare i folketomme gater i byen Ayr allerede ved solnedgang mandag. Foto:  Peter Parks; AFP/NTB Scanpix.
FØR SYKLONEN:  Vindkastene var merkbare i folketomme gater i byen Ayr allerede ved solnedgang mandag. Foto:  Peter Parks; AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Allerede ved 18-tiden norsk tid mandag har værmonsteret begynt å ta for seg på Whitsunday Islands ute i havet - på norsk kjent som Pinseøyene.

Da var vindkastene «bare» oppe i 130 kilometers fart.

Ved 21-tiden norsk tid opplyser meteorologene på twitter at vinden har økt i styrke til 190 km/t over øya Hamilton.

Tre meter høyvann

Meteorologene varslet tre meter høyere vannstand enn vanlig og ditto bølger inn over land det korte døgnet «Debbie» herjer med full kraft.

Tyngdepunktet rundt byen Ayr ligger om lag 400 kilometer sør for byen Cairns og Great Barrier Reef helt nordøst på kysten, og om lag 1200 kilometer nord for storbyen Brisbane med en stor delegasjon norsk studenter.

FORRIGE GANG - 3. FEBRUAR 2011: Slik så det ut i et boligområde i byen Tully nordøst i Australia etter at den forrige monstersyklonen "Yasi" traff land for seks år siden. Natt til tirsdag norsk tid venter "Debbie" med samme styrke. Foto:  Tim Wimborne, Reuters/NTB Scanpix.
FORRIGE GANG - 3. FEBRUAR 2011: Slik så det ut i et boligområde i byen Tully nordøst i Australia etter at den forrige monstersyklonen "Yasi" traff land for seks år siden. Natt til tirsdag norsk tid venter "Debbie" med samme styrke. Foto:  Tim Wimborne, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Da «Yasi» herjet i samme område i begynnelsen av februar i 2011 og fortsatte gjennom hele kontinentet til storbyen Perth sørvest, ble feriesteder ute på øyene, flere tusen boliger og store matavlinger rasert.

Ifølge avisa Australian Herald er det «sikreste» varslet denne gang at «Debbie» vil rasere store deler av bananavlingen.

95 prosent av Australias bananproduksjon foregår i det subtropiske klimaet nordøst på kontinentet.

Ett dødsfall

For seks år siden ble det betegnet som et under at syklonen med tilsvarende kraft bare tok et menneskeliv.

Det var en 23 år gammel mann som ble stående fast i vannmassene i bilen og døde av kullusforgiftning.

«Debbie» har allerede forårsaket en dødsulykke før hun treffer land med full kraft.

Ifølge Cairns Post forklarer politi en dødsulykke i trafikken mandag med at en kollisjon mellom to biler ble forårsaket av «Debbies» vindkast.

En 31 år gammel turistkvinne omkom i kollisjonen.

Monstersyklonen «Debbie» har kategori fire av fem på den såkalte Saffir-Simpson-skalaen, som kategoriserer det verste uværet på kloden.

Meteorologisk institutt bruker Beauforts skala på «norsk» uvær.

Den stopper på orkan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media