Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra dødelige gasskyer

Vulkanen Merapi i Indonesia blir stadig sintere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vulkanen Merapi på den indonesiske øya Java blir stadig mer aggressiv, og i dag tidlig har skyer av dødelig varm aske, steinfragmenter og vulkansk gass strømmet ned fjellsida, melder AP.

På ett tidspunkt ble steinmasser og aske spyttet nesten fire kilometer ned fjellets vestre side, ifølge Ratdompurbo, regionens fremste vulkanekspert.

Raset ble etterfulgt av flere andre svære eksplosjoner ved krateret.

Etternølerne flykter

Flere av innbyggerne ved foten av fjellet har vært motvillige til å evakuere, men Merapis siste utbrudd har fått mange av dem til å skifte mening; i morgentimene i dag var veikanten ved foten av fjellet full av innbyggere som hadde samlet seg der og avventet instrukser for evakuering.

- Jeg er redd nå. Merapi virker sint, sier Katimi, en trebarnsmor som som har søkt tilflukt i en moské.

I går hevet forskere beredskapen til høyeste nivå etter flere uker med vulkansk aktivitet, og mer enn 4500 innbyggere hadde da blitt evakuert til moskeer, regjeringsbygninger og skoler.

Ikke alle er like bekymret.

TRYGG AVSTAND?: Vulkanologer beskuer pyroklastiske flommer på nært hold i morgentimene i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX
TRYGG AVSTAND?: Vulkanologer beskuer pyroklastiske flommer på nært hold i morgentimene i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Det er ikke noe spesielt ved dette. Det avhenger av hvor modig du er, sier 25-årige Anto.

Merapi har krevd ofre tidligere. I 1930 ble 1300 mennesker drept i et utbrudd, og i forrige utbrudd, i 1994, døde 60.

Pyroklastiske flommer

De dødelige skyene av aske, gass og nedfall, såkalte pyroklastiske flommer, utgjør den største faren. En glødende ansamling av lava som er presset opp til overflata, kommer før eller siden til å sprekke og føre til en eksplosiv økning

av antallet skyer, som ruller ned fjellsida med en fart på over 100 kilometer i timen.

Noen av innbyggerne ser den økte aktiviteten i Merapi som et forvarsel om politisk uro. Tilfeldigvis hadde vulkanen et utbrudd i 1965, et år før seinere diktator Suharto slo ned et kupp og overtok makta i Indonesia. Vulkanen viste også tenner rett før den økonomiske krisa i Asia i 1997.

MÅ BESKYTTE SEG: Skolebarn dekker nese og munn på grunn av askeregnet i landsbyen Ketep.
LAVASTRØM: Glohet lava strømmer ned fjellsida på Merapi.
ASKEREGN: Landsbyer i nærheten av Merapi blir dekket av aske fra vulkanen.
DØDELIG: En pyroklastisk sky styrter nedover fjellsida i over 100 kilometer i timen.
KODE RØD: En indonesisk vulkanforsker beskuer Merapi i morgentimene i dag. Beredskapen er nå på høyeste nivå, såkalt kode rød.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling