EVAKUERER: En kvinne evakuerer hestene sine i California. Hun og over 20 000 personer har evakuert som følge av skogbrannen. Foto: AFP / NTB Scanpix
EVAKUERER: En kvinne evakuerer hestene sine i California. Hun og over 20 000 personer har evakuert som følge av skogbrannen. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Skogbrann i California

Flykter fra flammehavet

Det er erklært unntakstilstand i California og flammene nærmer seg Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst ti personer er bekreftet omkommet og minst to er alvorlig skadd i skogbrannene som herjer i California, skriver nyhetsbyrået AP.

Totalt åtte fylker i delstaten er rammet av skogbrannen, og mandag kveld norsk tid brøt det også ut brann i Anaheim, et område som ligger én times kjøretur fra Los Angeles.

SLUKES AV FLAMMENE: Voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger i California. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i vindistriktet nord for San Francisco. Video: AP / CNN Vis mer

Myndighetene har erklært unntakstilstand og politiet har iverksatt masseevakuering. Siste oversikt fra brannvesenet er at minst 20 000 skal være evakuert, skriver Washington Post. Flere personer skal være savnet og 50 000 husstander er uten strøm.

Jobber på spreng

Så langt er over 1500 hjem og andre bygninger tatt av brannen. Skoler er stengt, og to sykehus i Santa Rosa er evakuert.

Brannmannskaper jobber på spreng for å slukke flammene som nærmer seg Los Angeles.

Snart to døgn etter at flammene brøt ut, har de ikke kontroll på brannen.

200 brannmannskaper, seks helikoptre og seks luftfartøy er satt inn i arbeidet med å slukke flammene.

Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i fylkene Napa, Sonoma og Yuba - alle i vindistriktet nord for San Francisco. De andre fylkene som er rammet, ligger sør i California.

- Skremmende

BRANN: Flere tusen brannmenn jobber på spreng for å få slukket flammene i California. Foto: NTB Scanpix
BRANN: Flere tusen brannmenn jobber på spreng for å få slukket flammene i California. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er så skremmende. Vi må se etter glør, sier Wirt Cook fra Napa til CBS og sier at han fikk panikk da flammene kom.

Cook bruker en hageslange for å vannet gresset rundt huset for å holde flammene unna. Nabohuset brant ned mandag.

- Dette er alvorlig. Brannen flytter seg raskt. Varmen, mangelen på fuktighet og viden fører til at situasjonen blir verre, sa Brown på en pressekonferanse mandag.

Klokka 02 i natt melder brannmannskaper i Anaheim på Twitter at 3000 til 4000 innbyggere i deres området vil bli påvirket av skogbrannen.

Marlene Rosenberg, som bor i Napa, ble evakuert fra hjemmet sitt mandag. Hun vet ikke om hun har noe hjem å returnere til når flammene er slukket.

- En brannmann var her nettopp. Han sa at vi måtte gå nå. Vi gikk med det vi hadde på oss, tok med oss hunden og det var det, sier Rosenberg til CBS.

Farenivå rødt

I byen Santa Rosa i Sonoma County har myndighetene innført portforbud fra solnedgang til soloppgang for å hindre plyndring av evakuerte hus.

Skogbrannene startet søndag på ulike steder i Napa. Vind i området gjør at brannen sprer seg lettere. I mesteparten av det sørlige California er det farenivå rødt for skogbranner.

Oktober er kjent for å være den mest utsatte tiden på året for skogbranner i delstaten. Californias øverste brannsjef Ken Pimlott sier området i år har vært rammet av 1.500 flere skogbranner i forhold til året før.

LA Times skriver at en av de mest dødelige skogbrannene i delstatens historie var i 1991. Da døde 25 personer i Oakland Hills oktober det året.

Dagbladet følger saken.