RÅVARER: Gullprisen har falt og falt de siste årene og har ikke vært lavere de siste fem årene.
RÅVARER: Gullprisen har falt og falt de siste årene og har ikke vært lavere de siste fem årene.Vis mer

Flykter fra gull, sølv, olje og andre råvarer

Prisene raser og har ikke vært lavere på år og dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Gullprisen sank i går som en stein til 1080 dollar, før den hentet seg litt inn igjen. Tirsdag ligger gullprisen rundt 1105 dollar og er da ned 16 prosent det siste året.

All-time high for gullprisen er på 1923 dollar fra april 2011, og den har dermed falt nesten 43 prosent fra toppen.

Selv om gull teknisk sett er oversolgt på kort sikt, og det kan komme en rekyl opp mot 1150 dollar, er det rom for videre fall til 1000 dollar i løpet av det kommende året, viser teknisk analyse.

Storbanken Société Générale spådde allerede i fjor sommer at gullprisene skal falle til 825 dollar i perioden 2017-2019.

Behovet for å sikre sine verdier mot finanskrisen og mulig inflasjon er nesten borte.

Selger gull Louis James, som utgir International Speculator, peker blant annet på at børsfallet har svekket de kinesiske spekulantenes kjøpekraft, samtidig som Shanghai-børsen har innført strenge begrensninger på aksjehandelen.

- Det betyr at mange som eier gull vil selge, ettersom dette er noe de fortsatt har mulighet til å selge, sier han ifølge Finansavisen.

Men det er ikke bare gull som har falt som en stein. Lettoljen dykket under 50 dollar igjen mandag ettermiddag og oljeprisen er mer halvert det siste året. Fra toppen har oljeprisen over 60 prosent.

Prisene på sølv og andre råvarer har også ramlet i kjølvannet av at investorer solgte unna andeler i råvarefond for 1,1 milliarder dollar i løpet av 2. kvartal, ifølge Wall street Journal.

Renter skaper press Forventninger om at Den amerikanske sentralbanken vil begynne å heve styringsrenten i løpet av høsten har bidratt til fallet. Høyere renter er ventet å resultere i en enda sterkere dollar, og gi et ytterligere press på råvareprisene siden råvarer blir dyrere for utenlandske investorer, skriver avisen.

Ifølge Wall Street Journal er hedgefond og andre investorer nå også mer negative enn positive i sine veddemål for første gang i historien, som her går tilbake til 2006. Og investorene har kuttet sine veddemål på oppgang til det laveste siden mars.

Hva med Kina? Mange legger også en del av skylden på Kina, der veksten har vært på vei ned de siste årene og resultert i lavere etterspørsel etter råvarer. Og veksten ventes å falle videre.

Råvareindeksen S&P GSCI, tynget av oljen, har gitt en negativ avkastning det siste året på 40,3 prosent, ifølge S&P Dow Jones Indices. De siste tre årene er den årlige avkastningen på minus16 prosent og de siste 10 årene er den årlige avkastningen på minus 7,3 prosent.

Råvareindeksen består av 24 komponenter innen energi, industrimetaller, edle metaller, landbruksvarer og dyr.

Flere økonominyheter Nordmenn taper masse penger på dette
Dette kan bli en utbyttemaskin
Buffett har kjøpt gresk øy for 135 millioner