Flykter fra horene

Tanaværingene ønsker å flytte fra Nord-Norges mest kjente prostitusjonskommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere voksne har nevnt at det er blitt utrygt for barn å vokse opp i enkelte bygder i Tana på grunn av prostitusjon og illegal sprithandel, sier kommunelege Sigrun Winterfeldt.

Winterfeldt har vært lege i kommunen i 20 år. Nå roper hun et varsku: Tanaværingene har fått nok.
- En del sier at de ikke vil at deres barn lærer seg at kvinners kropp kan kjøpes. Noen har uttalt ønske om å flytte fra kommunen, sier Winterfeldt til avisa Nordlys.

Ingen beviser

Statistikken fra fjoråret er ingen oppløftende lesing for finnmarkingene. Noen av de russiske kvinnene har vært opptil 100 turer i Norge. Russerne kommer med buss og overnatter på forskjellige campingplasser og andre overnattingssteder i Øst-Finnmark.

Norske kvinner er i harnisk og kjemper for å stoppe sexsalget i Finnmark. Spesielt utsatt er det lille tettstedet Skipagurra i Tana kommune.

I helga ble det arrangert en konferanse, hvor 70- 80 deltakere fra fire land kom sammen for å diskutere prostitusjonsproblemet.

- Vårt mål er at det å være horekunde må bli kriminalisert, og at Tana og andre steder i Finnmark må bli en horekundefri sone, sier en av initiativtakerne til konferansen, Kirsti Aarseth.

Politiet har ikke klart å bevise at det foregår sexhandel i Skipagurra. Men mediene har flere ganger bevist at det kjøpes sex i finnmarkskommunen.

Sigrun Winterfeldt mener sexsalget vil gi kraftige ringvirkninger for lokalsamfunnet. Ifølge Nordlys mener hun at prostitusjonen vil gi helsemessige, psykososiale og besetningsmessige konsekvenser.

Hore-stempel


Størst problemer får de russiske kvinnene som har giftet seg med en norsk mann. Flere av kvinnene har med seg barn fra tidligere ekteskap i Russland.
- Vi vet at en del av disse barna blir stemplet som russiske horer i skolegården på grunn av sin opprinnelse, sier Winterfeldt.