Flykter fra India

Presset mot Pakistan øker mens India samler til krig. Det siste toget til Pakistan forlot i går India. Mange pakistanere tok et hjerteskjærende farvel med venner. Nå tror stadig flere på krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Presset økte ytterligere etter at Indias statsminister Atal Behar Vajpayee i går fikk støtte fra alle partiene i nasjonalforsamlingen hvis han velger å gå til krig mot Pakistan.

Samtidig flyttet India styrker fra øst til grensa mot Pakistan i vest. De to gangene dette har skjedd tidligere, har det blitt krig.

Alvoret oppfattet

Pakistans president Pervez Musharraf oppfattet i går alvoret:

- Jeg henvender meg til Indias folk for å si at Pakistan ønsker fred, sa president til journalister etter et møte med pakistanske politikere.

- Pakistan vil ha fred. Pakistan vil redusere spenningen. Pakistan vil ha nedtrapping. Men når det er sagt, har Pakistan gjennomført alle mottiltak, tilføyde han.

Men det spørs om Musharraf kan levere. India krever at Pakistan slår ned på all terrorisme, eller - om man vil - væpnet muslimsk motstand i Kashmir. Den indiske regjeringen krever at alle treningsleirene til de væpnete gruppene stenges, og at all rekruttering stanses. Mye av dette er en virksomhet som hittil har foregått med den pakistanske regjeringens velsignelse.

Må snu på hælen

I den nye tidsregning - i antiterrorkrigens tid - kreves det av Pakistan at landet snur på hælen. Et krav også USAs president George W. Bush gjorde klart for Musharraf i en telefonsamtale natt til i går.

Og foreløpig kan det se ut til at indisk power-play er minst like effektivt som president Bushs formaninger til India og Pakistan om å besinne seg.

- Vår frykt øker ikke bare dag for dag, men time for time, etter hvert som vi hører om indiske styrker som flyttes mot grensa, sa Pakistans utenriksminister Abdul Sattar i går.

Indiske forsvarstalsmenn anklaget i går kveld Pakistans hær for å skyte bombekastergranater og sporlys over grensa flere steder, angivelig i den hensikt å brenne ned og ødelegge indiske stillinger. Fra pakistansk side blir det meldt om daglige og nattlige skyteepisoder fra indisk si de.

Folk på flukt

Minst 60000 indere skal ha flyktet fra den indiske siden av delelinja i Kashmir, ifølge en minister i den indiske delstaten Jammu og Kashmir.

Indias statsminister sa søndag at han var overbevist om at man ville finne en diplomatisk løsning på krisa.

- Jeg tror at det vil bli lagt tilstrekkelig press på Pakistan, og at landet vil bli nødt til å handle overfor terroristgruppene, sa Vajpayee ifølge ministeren for parlamentariske saker, Pramod Mahajan.

USA er den sentrale faktoren i de diplomatiske anstrengelsene for å hindre en krig, mener flere analytikere, og ifølge nyhetsbyrået AFP «bombarderer» USA nå regjeringene i Islamabad og New Delhi med formaninger for å hindre åpen krig mellom de to atommaktene.

SISTE TOG TIL PAKISTAN: En familie tar farvel mens toget forlater stasjonen i Indias hovedstad New Delhi på vei mot Pakistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer