Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra «Isaac»

New Orleans ligger midt i siktelinjen for stormen, som er i ferd med å bli orkan. Se interaktiv grafikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med storbyen New Orleans midt i siktelinjen, fortsetter den tropiske stormen «Isaac» ubønnhørlig ferden mot USAs sørkyst. Landkjenning er ventet natt til onsdag.

Fôret av energi fra det varme vannet i Mexicogolfen, er det rett før uværet intensiveres til orkan styrke.

Tar ikke sjansen I millionbyen, som ble hamret i stykker og oversvømt av orkanen «Katrina» for nøyaktig sju år siden denne uka, forbereder folket seg på det verste. Trafikken ut av byen er tett; ikke alle i «The Big Easy» tror at systemene som sviktet sist er i orden nå.

- Jeg stoler virkelig ikke på dikene. Jeg vil ikke ta sjansen. Jeg så hvordan det var etter «Katrina», sier Robert Washington til Associated Press (AP).

Til tross for at borgermester Mitch Landrieu ikke har iverksatt en obligatorisk evakuering, planlegger Washington, kona og deres fem barn å flykte fra nabolaget Lower Ninth Ward som fortsatt står til dels ødelagt og øde tilbake etter at dikene brast i 2005.

FLYKTER FRA STORMEN: Trafikken ut av New Orleans er tett. Foto: AP Photo / Gerald Herbert
FLYKTER FRA STORMEN: Trafikken ut av New Orleans er tett. Foto: AP Photo / Gerald Herbert Vis mer

Regn og kraftige vinder kommer snart til å piske kysten av de tre golfstatene Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida etter hvert som de ytre delene av «Isaac» når land.

Blir straks orkan Meteorologer sa tidligere i dag at det bare var et tidsspørsmål før uværet oppgraderes til kategori én - den laveste - på Saffir-Simpson-skalaen, med vindhastigheter på opptil 137 kilometer i timen.

- «Isaac» har vedvarende vinder på 110 kilometer i timen og mer i kastene. Prognosene viser at stormsystemet blir sterkere, og trolig en orkan i løpet av dagen. Ytterligere forsterkning er varslet inntil stormsentrum beveger seg inn i landet, opplyser værmyndigheten National Hurricane Center (NHC).

Rett før kl. 18.30 norsk tid ble «Isaac» oppgradert, melder blant annet AP.

I morgen er det nøyaktig sju år siden orkanen Katrina traff «New Orleans». 1800 mennesker omkom og hele nabolag utslettet fra kartet, i det som ble USAs dyreste naturkatastrofe noensinne.

«ISAAC»: Et satellittbilde av stormsystemet over Mexicogolfen. Foto: EPA / NOAA / HANDOUT / NTB SCANPIX
«ISAAC»: Et satellittbilde av stormsystemet over Mexicogolfen. Foto: EPA / NOAA / HANDOUT / NTB SCANPIX Vis mer

Selv om timingen og likhetene med «Isaac» er flere, var «Katrina» en kategori tre-storm og mye kraftigere enn det denne varsles å bli.

Det er likevel en farlig storm. Meteorologer advarer om potensielt livsfarlige følger, og det som kan bli den tøffeste testen for dike- og nødsystemer i New Orleans så vel som andre steder langs golfkysten siden 2005.

Frykter flom Utsatte steder, som sørøstlige Louisiana og Mississippi, kan oppleve et havnivå på 3,6 meter over bakken, når stormfloen sammenfaller med den vanlige floen.

- Jeg er på ingen måte bekymret for stormen. Det er fortsatt en kategori én. Vi pleier vanligvis å ri ut enere og toere, men kommer oss ut når det er treere og firere, sier New Orleans-innbygger Charles Neeley (69) til Reuters.

- Flyavgangen ble kansellert. Så vi blir bare her. Vi håper ikke byen blir rammet igjen. Det fortjener den ikke, sier turist Karen Foley (23).

GJØR KLAR: Stacey Davis (t.v.) og sønnen skalker lukene før «Isaac»s ankomst. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix
GJØR KLAR: Stacey Davis (t.v.) og sønnen skalker lukene før «Isaac»s ankomst. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix Vis mer

Borgermester Mitch Landrieu gikk i dag ut for å berolige innbyggerne. Han sier byen er «kampklar», med et dikesystem som er påkostet 10 milliarder dollar i forbedringer siden «Katrina».

- Denne stormen bringer ikke noe som vi ikke greier å håndtere, sier Landrieu ifølge Washington Post, og legger til at en kategori tre orkan kunne ført til obligatorisk evakuering fra byen. En kategori én, som denne, gjør det ikke.

Oljetrussel Olje- og gassprodusentene i Mexicogolfen er også truet av uværet. Store deler av produksjonen er stengt, og arbeidere på bemannede installasjoner evakuert. Stormen er på vei rett mot «hjertet» mot av olje- og gassindustrien.

Rundt 78 prosent av oljeproduksjonen og 48 prosent av gassproduksjonen i regionen var mandag kveld stanset, ifølge det amerikanske energidepartementet.

Seks av tolv raffinerier i området Isaac skal ramme, er stengt. Det tilsvarer rundt 17 prosent av produksjonen i hele Mexicogolfen, skriver NTB.

- KOM TILBAKE TORSDAG: Et skilt i Det franske kvartér. Foto: Chris Graythen / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
- KOM TILBAKE TORSDAG: Et skilt i Det franske kvartér. Foto: Chris Graythen / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
DEN GANG: 29. august er det nøyaktig sju siden orkanen «Katrina» traff New Orleans. Nå krysser innbyggerne fingrene for at det ikke går like galt. Foto: REUTERS/Carlos Barria  CB/PN/NTB SCANPIX
DEN GANG: 29. august er det nøyaktig sju siden orkanen «Katrina» traff New Orleans. Nå krysser innbyggerne fingrene for at det ikke går like galt. Foto: REUTERS/Carlos Barria CB/PN/NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media