Flykter fra Katrina

Meteorologene tror orkanen Katrina treffer New Orleans med full styrke i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer på National Hurricane Center

President George Bush ba i kveld alle som oppholder seg i New Orleans om dra fra byen.
- Jeg oppfordrer alle til å forlate byen så fort som mulig.

Orkanen Katrina er nå helt oppe i kategori fem - den aller sterkeste. Det kan få fatale konsekvenser for New Orleans, dit Katrina nå er på vei i full fart fra Florida og Cuba. Nå evakueres hele New Orleans.

Omtrent 70 prosent av byen ligger under havoverflaten, og innbyggerne frykter derfor det verste.

- Jeg ber alle om straks å forlate New Orleans. Jeg vil ikke skape panikk, men jeg vil at innbyggerne skal forstå at dette er en veldig alvorlig situasjon, sier Ray Nagin, borgermester i New Orleans. 

Guvernøren Kathleen Babineaux Blanco beordret seint i går evakuering av New Orleans.

Minst 1,5 millioner mennesker er på flukt fra orkanen.

Det er nå lange trafikkøer på vei ut av byen, og innbyggerne i New Orleans frykter enorme ødeleggelser.


Orkanen er ventet å treffe sørøst i Louisiana eller sørvest i Mississippi for full styrke mandag morgen lokal tid.

- Det er svært kritisk. Nå må vi bare folde hendene våre og be. Dette kan bli fryktelig ille, sier den demokratiske guvernøren Kathleen Babineaux Blanco i delstaten Louisiana.

Etter å ha herjet over den sørlige delen av Florida, har orkanen Katrina økt i styrke. I natt mente meteorologer og forskerne ved National Hurricane Center at Katrina kan bli en av de verste naturkatastrofene som har rammet USA i moderne tid.

New Orleans

Guvernør Blanco ba i natt om hjelp fra Nasjonalgarden og beordret evakuering av New Orleans. Innbyggerne ble bedt om å kjøpe mat, vann og medisiner, sette seg i bilene og kjøre minst seks timer nordover.

-  Skal de være trygge, må de kjøre helt opp til delstaten Tennessee, slo meteorolog og orkanekspert Joe Bastardi fast (en kjøretur på vanligvis seks timer, red.anm.).

Selve byen New Orleans ligger under havoverflaten på en halvøy. Klemt inn mellom elva Mississippi og innsjøen Lake Pontchartrain.

Veldig farlig

-  Slik det nå ser ut, vil Katrina bli en orkan av styrke fire og kanskje styrke fem. Treffer orkanen New Orleans - slik alle beregninger viser - vil selve byen kunne bli fullstendig ødelagt, sier meteorolog Joe Bastardi.

I natt ble Katrina målt til en vindstyrke på om lag 190 km i timen. Men på grunn av det varme vannet i den meksikanske golfen - om lag 32 grader i vannet - regner orkanekspertene med at Katrina vil øke i styrke.

-  Vi er usikre på om Katrina blir en kategori 4- eller 5-orkan (styrke 4 har en vindstyrke fra 210 til 250 km i timen, en 5-orkan har vindstyrke på over 250 km i timen), sier Bastardi.

-  Uansett vil skadene i New Orleans bli omfattende. Byen risikerer å bli fullstendig ødelagt, sier Joe Bastardi.

Han får støtte av meteorolog Buzz Lopez.

Veldig farlig

-  Dette ser ut til å bli veldig farlig. Det eneste fornuftige er å evakuere. Foreløpig ser det ut til at Katrina vil treffe land ved 2-tida natt til mandag lokal tid, sier Buzz Lopez.

-  De 450 000 menneskene som bor i New Orleans sentrum må evakueres. 45 000 av dem trenger hjelp til å evakuere, sier Robert Latham, som har ansvaret for evakueringen og det planlagte opprydningsarbeidet etter Katrina.

Innbyggerne i New Orleans tok oppfordringen fra guvernør Kathleen Blanco og startet evakueringen av sine hjem allerede lørdag ettermiddag lokal tid.

-  Nå har jeg videofilmet alt vi eier og sikret det så godt som mulig. Nå setter vi kursen nordvest mot Texas, sier familiemannen Chris Laiche.

Ved siden av de 450 000 som bor i New Orleans sentrum, ønsker myndighetene også å evakuere de om lag 1,1 millioner andre som bor i umiddelbar nærhet av byen.

En katastrofe

-  Våre beregninger viser at mellom 5,5 og 6,5 meter vann vil flomme inn over New Orleans, dersom Katrina utvikler seg til en kategori fire orkan og treffer New Orleans. Øker Katrina til styrke fem, vil skadene bare bli verre, sier meteorolog Joe Bastardi.

-  En oversvømmelse av New Orleans vil være katastrofal. Byen ligger under havflaten og vannet vil ikke ha noen naturlig vei å forsvinne. Katrina ser ut til å bli det verst tenkelige marerittet for New Orleans.

-  Dette er ingen test. Dette er blodig alvor, fastslo en svært bekymret borgermester C. Ray Nagin i New Orleans seint i går kveld.

-  De som ikke klarer eller har råd til å bli evakuert vil få mulighet til å søke tilflukt på fotballstadion Superdom - stadionet til New Orleans Saints. Stadionet kan være et område som det vil være trygt å være, sier borgermester Nagin.

Oljeplattformer i havet utenfor New Orleans og Texas-kysten ble i går også evakuert.

Les mer på National Hurricane Center.

West Palm Beach, Florida, Torsdag 25. augusti 2005 .
SATELLITTBILDE: Orkanen ventes å treffe New Orleans mandag.
VENTER PÅ NASJONALGARDEN: Ernesto Delgado, (9) sitter på taket av en bil og venter på hjelp i forbindelse med orkanen «Katrina».
Florida City, Florida, Fredag 26. 2005.