Flykter fra krigssonen i Makedonia

For to år siden tok Makedonia imot hundretusener av kosovoalbanere på flukt. Nå flykter flere tusen makedonere fra krigen mellom albansk gerilja og makedonske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare fra byen Tetovo har 2000 mennesker flyktet til sikrere steder. De fleste av flyktningene tilhører Makedonias slaviske majoritet, men også albanere har reist fra krigssonen.

Trefningene mellom Den nasjonale frigjøringshæren (UCK) og makedonske spesialstyrker raste på tredje døgnet i og rundt byen Tetovo i går.

Det ble skutt med granater mot sentrum av byen og makedonske soldater svarte med tungt artilleri. Fem sivile skal være skadd.

Albansk trussel

Den albanske geriljaen - som ikke er identisk med UCK-geriljaen i Kosovo - truer med å kaste hele Makedonia ut i kaos.

- Vi er i stand til å sette fyr på hele stedet, sa en geriljaleder i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

- Vi ønsket å gi den makedonske regjeringen en advarsel i Tetovo. Vi skal fortsette å slåss på alle fronter. Begynner makedonerne en offensiv ett sted, vil det eksplodere et annet, sa geriljalederen.

Spredning

Opprøret fortsatte å spre seg i går. Det ble meldt om trefninger i landsbyen Kicebo og andre steder langs grensa til Albania. Det skal også ha vært kamper i Lipkovo, bare 20 kilometer nord for Skopje.

Hæren i Makedonia er satt i alarmberedskap og har fått fullmakter til å rykke inn i tettbygde strøk. Parlamentet i Makedonia drøftet i går kveld innføring av unntakstilstand, portforbud og generell mobilisering i landet.

Dette kan øke splittelsen mellom slaverne og albanerne i Makedonia. Det moderate albanske partiet DPA har truet med å trekke seg fra koalisjonsregjeringen dersom dette skjer.

Nato-splittelse

Nato-alliansen som har 42 000 soldater i Kosovo, er under et enormt press. I går kritiserte Nato-landet Hellas alliansen for å være for veike overfor de albanske opprørernes støttespillere i Kosovo.

Natos generalsekretær Lord Robertson innrømmet i Aten i går at Natos kapasitet er strukket svært langt.

PÅ FLUKT: Flere tusen makedonere har flyktet fra sine hjem i Tetovo der kampene mellom albansk gerilja og makedonske sikkerhetsstyrker raser på tredje døgnet på rad.