Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykter fra lavamassene

Titusener av livredde mennesker flykter fra sine hjem i byen Goma øst i Kongo, der elver av lava fra en vulkan i nærheten nå har nådd bygrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Goma brenner, ropte en av innbyggerne som torsdag kveld flyktet fra byen og satte kursen mot grensa til nabolandet Rwanda noen kilometer unna.

Myndighetene i Rwanda har åpnet grensa, der det sent torsdag kveld var lange køer av flyktninger.

Nyirangongo-vulkanen som fikk et utbrudd i morgentimene torsdag, ligger bare 10 kilometer nord for Goma, en by med 350.000 innbyggere, og flere elver av rødglødende lava nærmet seg ubønnhørlig byen utover dagen.

Flere veier i området ble avskåret og landsbyer ble rasert av lavamassene, som ifølge øyenvitner også var i ferd med å dele selve Goma i to torsdag kveld.

- 20 eller 25 kilometer foran meg står alt i brann, sa Peter Horntby i FNs observatørstyrke i området, fra sitt utkikkssted ved flyplassen i den rwandiske grensebyen Gisenyi.

FN har hatt 250 observatører stasjonert i Goma, og de fleste av disse sto natt til fredag fortsatt fast i de lange køene av flyktninger på vei østover.

Det norske Flyktningerådet evakuerte torsdag alle sine internasjonalt ansatte i området til Rwanda, blant dem fire norske.

- Evakueringen foregikk uten større dramatikk og vi har løpende kontakt med våre ansatte, sier programkoordinator Marit Backe i Flyktningerådet.

Forrige gang Nyirangongo-vulkanen i Kongo hadde utbrudd var i 1977, da nærmere 2.000 mennesker ble drept i løpet av 30 minutter.

Utbruddet da skapte en 1.000 meter bred elv av glødende lava, som fosset fram i opptil 100 kilometer i timen. Også den gang nådde lavamassene utkanten av Goma, og men stanset om lag 1.500 meter fra sentrum av byen.

(NTB)

GOMA BRENNER: Innbyggerne rømmer fra lavamassene som har strømmet inn i byen. Da den samme vulkanen hadde utbrudd i 1977, døde 2000 mennesker i løpet av en halvtime.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!