Flykter fra monsterorkan

850 000 er bedt om å foralte sine hjem. Lili kan bli en av de verste orkanene på 150 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

850 000 mennesker i Louisiana er bedt om å evakuere hjemmene sine før Lili treffer kysten ved Louisiana i ettermiddag. 250 000 mennesker i Texas er også bedt om å komme seg i sikkerhet.

Lili har nå en vindstyrke på hele 217 kilometer i timen, er dermed i kategori fire på Saffir-Simpson-skalaen. Den høyeste kategorien er fem.

- Vi står foran en stor katastrofe, sier Max Mayfield, sjef for det nasjonale orkaninstituttet.

- Dette kommer til å bli den verste orkanen til som har truffet Louisiana siden midten av 1940-tallet.

400 døde

Andre orkaneksperter er også enige i at de fleste innbyggerne i delstaten aldri har sett noe liknende som orkanen som nå kommer farende mot dem i 27 kilometer i timen.

- Dette blir trolig den kraftigste orkanen som har truffet Louisiana de siste 30 årene, sier meteorolog Ed Rappaport.

- Hvis den opprettholder styrken sin, kan det bli en av de to-tre verste orkanene i Louisiana de siste 150 årene.

Hvis de verste antakelsene hans stemmer, vil Lili være i stand til å gjøre enda større skade enn orkanen Audrey som traff staten i 1957. Mellom 400 og 500 mennesker mistet livet.

Oversvømmelser

Allerede i natt ga regn og sterke vindkast innbyggerne i delstaten en forsmak på hva som var i vente. Da var Lili fremdeles 16 mil unna kysten.

Faren er størst for folk som oppholder seg steder som ligger lavt i terrenget. Orkanen kommer til å skyve enorme vannmasser foran seg, som kan oversvømme et område på hele fire mil innover i landet.

Vannet kan stige mellom tre og seks meter. Det i seg selv kan koste mange menneskeliv.

Over 14 000 mennesker står klare til å ta seg inn i området når orkanen har passert, for å snarest mulig kommer i gang med hjelpearbeidet.

Røde Kors har plassert over tusen av sine ansatte i tilfluktsrom i området, slik at de kan steppe inn med en gang det er mulig.

Blir igjen

Men til tross for de klare advarslene, er det alltid noen som blir igjen for å utfordre orkanens styrke. Steve Petty (45) koste seg med baseball på den lokale puben i går kveld lokal tid.

- Jeg var her da Audrey traff oss, og jeg har vært gjennom en hel rekke orkaner jeg ikke husker navnet på. Jeg tar det rolig, og stikker ikke fra byen. Jeg har vært med på langt verre ting, sier han.

Den 27 år gamle skribentstudenten David Westover har helt sikkert aldri opplevd en liknende orkan. Men det skremmer ikke ham.

Saffir-Simpson-skalaen

  • Kategori 1: 119-153 km/t
  • Kategori 2: 154-177 km/t
  • Kategori 3: 178-209 km/t
  • Kategori 4: 210-249 km/t
  • Kategori 5: Over 249 km/t

- Jeg tror en orkan vil være en fantastisk ting å oppleve og skrive om, sier han.

Størst risiko tar likevel Dennis Hollier, som bor rett vest for New Iberia - der orkanen slår til med full styrke. Sammen med noen andre fiskere, skal han oppleve orkanen fra reketråleren sin.

- Vi har egentlig ikke noe valg. Vi må beskytte båtene våre, de er alt vi eier. Vi må bare slippe opp fortøyningene og håpe på det beste...Les også:

Her er Lili forbanna

Siste nytt fra National Weather Service.

Oversikt over orkaner i Louisiana siden 1527.

Kilder: NOAA, CNN, AP, Reuters

PÅ FLUKT: 850 000 mennesker har pakket sakene sine, og drar før Lili traffer fastlandet.
LILIS ØYE: Mandag satte det amerikanske orkanflyet «Kermit» kurs for Lilis øye, og tok dette bildet. Flyet slapp 15 GPS-sonder ned i orkanen. Sondene sender hjem informasjon om trykk, fuktighet, temperatur, vindretning og hastighet mens de faller mot sjøen. Slik får forskerne et detaljert bilde av orkanen.
MONSTER: Dette satellittbildet av Lili blr tatt ved ett-tida i natt norsk tid. Den livsfarlige orkanen nærmer seg Louisiana.