Hard sjø:  Eiendeler for intet mindre enn 50 milliarder kroner skal være til salgs på norsk sokkel. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
Hard sjø: Eiendeler for intet mindre enn 50 milliarder kroner skal være til salgs på norsk sokkel. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

Flykter fra Nordsjøen

Giganter som Total, Shell, BP og ConocoPhillips vil ut. Ifølge Rystad Energy er det nå eiendeler for hele 50 milliarder kroner til salgs på norsk sokkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): «Vi kommer til å se enorme restruktureringer. Nordsjøen er et område med veldig høye kostnader, og det kommer til å bli en smertelig tilpasning.»

Slik ordla BPs toppsjef Bob Dudley seg ifølge Finansavisen under den store oljekonferansen Cera i Texas sist uke.

Dudley sikter nok først og fremst til britisk sokkel når han varsler et «blodbad» for mindre aktører, men de seneste årene er det flere eksempler på oljeselskaper som har «slått hele Nordsjøen under en kam» og solgt seg helt ut, skriver Finansavisen.

Flykter Nordsjøen RWE Dea, Marathon Oil og Talisman Energy er alle eksempler på oljeselskaper som har solgt hele eller deler av sin virksomhet på begge sider av Nordsjøen.

Denne uken dukket det dessuten opp rapporter om at Conoco-Phillips, et av verdens største oljeselskaper, og en av veteranene på norsk sokkel, ønsker å selge norske eiendeler.

Etter det Finansavisen kjenner til, ønsker giganter som BP, Shell, E.ON, Hess, Dong Energy og Total å selge seg ned eller helt ut av Nordsjøen.

- Ja, det er uvanlig mye til salgs nå, sier Harris Utne, partner i analysehuset Rystad Energy, til avisen.

Ifølge tall fra analysehuset er det nå rundt 1,2 milliarder fat oljeekvivalenter som er til salgs på norsk sokkel. Totalen estimeres til litt over 50 milliarder kroner.

- Det som er spesielt nå er at det ikke er så mange kjøpere, sier Utne til Finansavisen.

Ifølge ham er det mye funn og utbygginger som er til salgs, noe som gjenspeiler oljeselskapenes ønske om å kutte i investeringer for å bedre kontantstrømmen.

Flere nyheter Slik går det med oljeprisen mandag
Oljebransjen tviler på 51.000 Sverdrup-jobber
Tord Lien advarer mot olje-pessimisme