Flykter fra serbisk terror

OSLO/PRAHA (Dagbladet): Tusenvis av albanere flyktet i går fra serbisk terror. Serbiske politistyrker satte inn tungt artilleri og store styrker mot flere byer. 22 mennesker er bekreftet drept. Det kan være mange flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Beograd avviser Serbias president Slobodan Milosevic enhver utenlandsk innblanding. Storbritannias utenriksminister Robin Cook reiste i går skuffet hjem etter et møte med Milosevic.

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg hadde større forhåpninger enn da jeg kom, men jeg forlater Beograd meget bekymret, sa Cook.
Dermed er håpene om en diplomatisk løsning på krisa dramatisk redusert. Vestlige ledere møtes i London mandag for å diskutere gjeninnføring av sanksjoner mot Serbia.

- Massakre

- Det er en massakre som foregår, sier en talsmann for kosovoalbanernes politiske leder Ibrahim Rugova. Han kalte situasjonen dramatisk.
Serberne kaller gårsdagens angrep for en gjengjeldelsesaksjon. Angrepet er et svar på at to serbiske politimenn ble såret onsdag.

Fullstendig omringet

Det er uklart hvor omfattende politiaksjonen er. Men vitner skal ha observert 70 kjøretøyer på vei mot Drenica-området som er beskutt i løpet av dagen. Flere albanske kilder forteller uavhengig av hverandre at de serbiske styrkene brukte både tungt og lettere artilleri i en systematisk beskyting av titalls landsbyer. Store styrker er rapportert på vei fra Serbia til Kosovo.

Djemaj Mustafa, som er en av talsmennene for kosovoalbanernes president Ibrahim Rugova, sa på en pressekonferanse i Pristina i går kveld:

- Situasjonen i Drenica-området blir bare mer og mer desperat. Landsbyene Lausa og Prekaz er fullstendig omringet av tungt bevæpnede politistyrker med panserkjøretøyer og artilleri. I Lausa fortsatte bombardementet utover kvelden, mens skytingen stilnet andre steder.

Mange hus var brent ned til grunnen. Kvinner og barn har flyktet ved hjelp av traktorer opp i fjellene, mens mennene har gjemt seg i skogene.
- Sivilbefolkningen er grepet av panikk, sa Enver Maloku, som er sjeftalsmann for Rugova. Han opplyste at tolv landsbyer er tatt av serberne i løpet av dagen.

Journalister rapporterte fra Pristina at snikskyttere har omringet hovedkvarteret til Rugovas parti, Kosovos demokratiske liga (LKD).

Flere tusen kosovoalbanske kvinner samlet seg utover kvelden foran det amerikanske informasjonssentret i Pristina for å be om hjelp for å stanse de serbiske overgrepene.

Områdene der aksjonene foregår er stengt for pressen. Mange veisperringer er satt opp for å forhindre at offentligheten får vite hva som foregår.

TIL FJELLS: Albanske flyktninger på vei bort fra serbiske styrker i byen Drenica. Serberne rykker fram med tungt artilleri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer