Flykter fra sine hjem

RAMBOUILLET (Dagbladet): Mens partene i Kosovo-forhandlingene ga hverandre vage løfter om å møtes igjen om tre uker, trasket nye flyktninger ut i usikkerheten i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NATO venter med bombeangrepene. Nå kan partene gyve løs på hverandre igjen. Serbere og kosovoalbanere gikk fra hverandre uten å undertegne en avtale. De lovet bare å komme tilbake om tre uker. Innebakt i løftene ligger det enighet om at Kosovo skal få selvstyre. Vil partene komme tilbake? Vil det bli noen avtale? Ingen visste det i går. Men NATO har satt seg selv på sidelinja.

- Ingen bomber

- Det er ikke tenkelig med noe NATO-angrep før partene kommer sammen igjen 15. mars, sa utenriksminister og fungerende OSSE-formann Knut Vollebæk til norsk presse i Rambouillet i går.
Mens partene forhandlet om de siste detaljene i går, foregikk det harde kamper i Kosovo. I Bukos nord i Kosovo ble minst sju personer skadd, fem av dem serbisk politi. Flere hundre kosovoalbanere måtte flykte fra landsbyen og hjemmene sine, ifølge AFP.

Minst 9000 personer er jaget opp i fjellene bare i løpet av de siste tre dagene, der de må kjempe mot snø og kulde.
- Vi er bekymret over situasjonen på bakken med en økende voldstendens, overgrep og trakasserier mot OSSE-observatører, samt angrep på landsbyer, vedgikk Knut Vollebæk i går.

Kommer tilbake?

Den norske utenriksministeren frykter for at situasjonen i Kosovo fort kan utvikle seg slik at det ikke blir aktuelt for partene å vende tilbake til Frankrike. Vollebæk vurderer selv å besøke området, og sa at det også kan bli aktuelt at den franske og den britiske utenriksministeren reiser til både Pristina og Beograd i nær framtid.

- Det internasjonale presset skal fortsette, sa Vollebæk.
Hele 17 dagers forhandlinger i Frankrike endte med dette spørsmålet: Hvordan man skal forhindre at kampene fortsetter? NATO kommer ifølge Vollebæk ikke til å gripe inn.

USAs utenriksminister Madeleine Albright har vært i Rambouillet siden lørdag og lagt et enormt press på kosovoalbanerne.

Meningen var at de skulle undertegne i hvert fall den politiske delen av avtalen, slik at man kunne utpeke serberne som synderne. I stedet oppnådde Albright nesten å splitte den kosovoalbanske delegasjonen. UCK-geriljaens representanter var på nippet til å reise fra Rambouillet i raseri.

I stedet undertegnet kosovoalbanerne et brev der de sier de skal undertegne avtalen om tre uker, men først må hjem og forelegge den for eksperter og for folket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer