Flykter fra stigende flom

Norske turister er blant de som fraktes vekk fra gamlebyen i Praha. Kraftige vindkast presser vannmassene mot barrierene. Se bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag var regnet stanset og solstråler slo igjennom skydekket over den tsjekkiske hovedstaden hvor kraftige regnskyll har herjet i over en uke. Vltava-elva var i natt 7,25 meter høyere enn normalt, og den steg med 15 centimeter i timen. Kun en halv meter gjensto av barrierene som beskytter den historiske bydelen.

I formiddag melder redningsarbeiderne at vannet fortsatt stiger, men ikke så kraftig. Det er ventet at flomtoppen nås i løpet av ettermiddagen.

Vinden har tatt seg kraftig opp, og innbyggerne frykter at en storm skal presse vannmassene over barrierene. Siste nytt er at turistene igjen får gå inn i byens historiske kvartal mens redningsarbeiderne fortsetter med å bære sandsekker.

Mer om flommen

  • Se video og bilder, les bakgrunn og konsekvenser og få

siste nytt på BBC
  • Alt om flommen

på CNN

- Vi har hjulpet nordmenn med å finne nye hoteller, ombestille billetter og med andre praktiske gjøremål, sier Norges chargé d'affaires Eva Wickman ved Praha-ambassaden.

Ingen av nordmennene skal lide overlast på grunn av flommen. Det er store trafikkproblemer i byen på grunn av stengte broer og oversvømmede veier.

Helikoptre følger utviklinga ovenfra. 70 000 av byens 1 million innbyggere har evakuert hjemmene sine.

- Vi kjemper en kamp vi ikke vet utfallet av. Vi får bare vente å se om vannet slår over barrierene, sier Praha-ordfører Igor Nemec.

Prøver å være optimistiske

Ødeleggelsene til nå har vært enorme. Ingen vet hvor omfattende skadene blir hvis barrierene faller. Den historiske delen av byen vil bli slukt av flommen som er den verste siden 1890 - kanskje tidenes verste. Minst ni personer er omkommet til nå.

Det eneste myndighetene vet er at flommen ennå ikke har nådd toppen. En tjenestemann ved byens krisesenter sier at vannet forhåpentligvis vil begynne å synke en gang i løpet av ettermiddagen. Grytidlig i dag møtte offentlig ansatte for å redde ut dokumenter i rådhuset. Samtidig fikk innbyggerne i den historiske og jødiske bydelen beskjed om å forlate hjemmene - noe de fleste allerede hadde gjort.

- Situasjonen ser ikke bra ut, men jeg tror vi skal takle det, sier forsvarsminister Jaroslav Tvrdik til nyhetsbyrået AP.

Vannet ødelegger historiske bygninger

Store deler av byen er uten elektrisitet og minst tre sentrumsgater er kun farbare med båt. Mens flere evakuerer, fortsetter frivillige og hjelpemannskaper arbeidet med å stable sandsekker for å holde vannmassene ute fra vakre og verneverdige bygninger i sentrum, blant annet 1200-talls bygningene rundt torget i Gamlebyen.

Vannet har allerede strømmet inn i middelalderbydelen Mala Strana, som ligger nedenfor Hradcany-borgen og St. Vitus-katedralen. Eksperter tror skadene vil bli større enn i flommen i 1997, som ødela for 14 milliarder kroner. Den gang omkom 50 mennesker.

Flommen er den verste som noensinne har rammet den 800 år gamle byen, ifølge tsjekkiske tjenestemenn. I natt strømmet 5000 kubikkmeter vann i sekundet gjennom Vltava, også kjent som Moldau, noe som er hundre ganger mer enn normalt om sommeren.

94 drept i flommen

I alt 200 000 mennesker rundt om i Tsjekkia er blitt evakuert. Det voldsomme uværet har forårsaket store ødeleggelser i sentrale deler av Europa, og til sammen har minst 94 mennesker mistet livet i Europa og Russland.

I Tyskland er byen Dresden ved elva Elben hardest rammet. Til sammen 11 mennesker er omkommet i flommen i de østlige og sørlige delene av Tyskland. En ny flombølge skal være i anmarsj fra Tsjekkia, melder krisestaben i innenriksdepartementet i delstaten Sachsen.

Minst seks personer skal så langt være omkommet i flommen i Tyskland, mens 95 personer er skadd. Verdien av de materielle skadene er så langt ikke beregnet.

I delstaten Sachsen-Anhalt tilspisser situasjonen seg fortsatt, mens situasjonen derimot skal være noe lettere i Bayern, særlig i områdene nord for Regensburg. Også ved byen Passau skal vannet ha begynt å synke. Forbundskansler Gerhard Schröder skal besøke flere av katastrofeområdene, blant annet Dresden, i løpet av dagen.

- Badekar uten propp

I Østerrike skal flommen være på tydelig vei tilbake i alle sterkt berørte områder, melder redningsarbeiderne fra kriseområdene i delstatene Ober- og Niederösterreich. Oversvømmelsene er likevel voldsomme langs hovedelven Donau som renner gjennom landet. Det er målt vanndybde på 10,85 meter nær Wachau, en historisk rekord for Donau.

- Vi sitter i et badekar hvor det ikke går an å åpne proppen, sier Grafenwörth-ordfører Alfred Riedl.

I morgentimene var oppryddingsarbeid i gang i flere småbyer og landsbyer der flommen har herjet som sterkest, selv om flommen fortsatt ikke kan betegnes som over. Tusener av brannfolk og 8000 soldater er satt inn i redningsarbeidet. Østerrikes regjering kommer i dag sammen til krisemøte.

HEISES VEKK FRA VANNET: Det er ikke Noa som sikrer seg to eksemplar av hvert dyr, men dyrehagen i Praha som redder neshornet fra drukningsdøden. Rundt 400 dyrehagedyr ble flyttet i går.
ENORME ØDELEGGELSER: Motorveien er slått ut av de kraftige vannmassenes herjinger.
HJEMLØS: Seidewitz-bekken er forvandlet til en voldsom flod som fosser gjennom Zehista i Tyskland i dag tidlig.
EVAKUERER TURISTER: En japansk kvinne blir båret ut av båten av en brannmann etter å ha blitt evakuert fra et sentrumshotell i dag tidlig.
<B>BESTE FRAMKOMSTMIDDEL: En av redningsarbeiderne patruljerer Praha-gatene i kajakk.
VANNET KRYPER NÆRMERE: En Praha-kvinne ser elvevannet presse seg videre på i den historiske delen av byen.
SPENNENDE KAMP MOT ELVEMASSENE: Tilskuere står ved bredden av Vltava-elva mens den blir kraftigere for hver time.