BLIR OPPLÆRT - OG SLUTTER:  Mange leger og sykepleiere har sluttet ved Ahus. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
BLIR OPPLÆRT - OG SLUTTER: Mange leger og sykepleiere har sluttet ved Ahus. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer

Flykter fra storsykehus

Overlege til Støre: - Skjønner ikke det skal være så vanskelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange leger og sykepleiere har sluttet ved Akerhus Universitetssykehus på Lørenskog på grunn av situasjonen ved det nye storsykehuset.

President Hege Gjessing i Legeforeningen skriver i et bekymringsbrev om situasjonen hvor ansatte slutter i en periode hvor sykehuset har behov for å ansette flere, skriver VG.

- Det er en stor bekymring som vi deler. Flere sykepleiere og assistentleger slutter ved flere avdelinger, bekrefter Yngve Mikkelsen, medisinsk divisjonsdirektør ved sykehuset.

Trenger flere leger - Den siste tiden er det også flere overleger som begynner å røre på seg. Det er en svært uheldig situasjon, sier han.

Ifølge Mikkelsen bruker sykehuset store ressurser på å lære opp unge, uerfarne ansatte som siden forsvinner til andre sykehus.

- Vi mister viktig kompetanse i en tid hvor vi har en pasientsituasjon som hadde trengt flere ansatte, og vi får for lite uttelling for den opplæringen vi gir, sier han.

Mikkelsen mener Ahus har for få legehjemler, og at Helse sør-øst må vurdere å gi sykehuset muligheten til å ansette flere leger allerede i år.

Lav bemanning Ansatte på Ahus har den siste tiden uttrykt bekymring for situasjonen ved sykehuset. Onsdag skrev VG at sykepleierne skriver i et brev til fylkeslegen at pasientsikkerheten ved akuttmottaket er truet og situasjonen uholdbar.

Legeforeningen er bekymret for situasjonen og mener pasientsikkerheten er under press. Fylkeslegen har opprettet tilsynssak.

- Pasienter blir liggende for lenge, og leger må operere uten assistanse fra andre leger.

- Dette er alvorlige eksempler som skyldes for lav bemanning og som må ryddes opp i. Det trengs flere leger og langt flere pasientsenger, sier president Hege Gjessing i Legeforeningen.

På kanten Overlegeforeningens leder Aage Huseby sender torsdag et brev til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hvor krisen tydeliggjøres, skriver VG. Allerede da Støre som fersk helsetopp besøkte Ahus 11. oktober, tok overlegen opp blant annet problemene med sengeplasser.

- Vi må ha flere senger, og jeg kan ikke forstå hvorfor det skal være så vanskelig å skaffe dem, sier Huseby som møter Støre igjen i neste uke.

Huseby forteller at han får meldinger fra medlemmene i overlegeforeningen som han mener er helt på kanten av det forsvarlige. Selv om det er avdelinger som fungerer fint, sliter spesielt medisinsk avdeling og akuttmottaket veldig.

Snur pasientene - Vi løper fortere enn før og prøver å «snu» pasienter som fastlegene vil legge inn i mottaket. Det vil si at vi overprøver innleggende lege og sender pasienten hjem uten at han eller hun har vært innom en avdeling på sykehuset. Det kan for eksempel dreier seg om pasienter som den lokale legen ønsker å utrede for mistanke om kreft, sier Huseby.

Å snu pasientene i akuttmottaket og sende dem hjem er en terskel ansatte ikke vil trå over, understreker han.

Huseby mener sykehussituasjonen i Oslo-området nå er i en så spesiell og kritisk situasjon at resten av Helse-Norge må finne seg i at det tilføres ekstra midler til Helse sør-øst.

(NTB).