Flykter fra voldelige familier

4 av 10 minoritetskvinner har vært utsatt for vold fra foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange kvinner med minoritetsbakgrunn her i landet opplever vold fra flere enn ektefellen.

4 av 10 har også vært utsatt for vold fra foreldrene, viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I rapporten SSB har utarbeidet om tilstanden ved norske krisesentre, har forskerne for første gang spurt kvinnene om de har opplevd overgrep fra flere enn ektefellen.

15 prosent av beboerne opplyser at volden kom fra flere hold. Av disse hadde tre av fire minoritetsbakgrunn.

SSB-tallene bekreftes av daglig leder Inger-Lise W. Larsen ved Oslo Krisesenter, det største krisesentret i hovedstaden.

De fleste av beboerne ved dette senteret har en annen etnisk bakgrunn enn norsk.

- Kvinnene i mange saker opplever vold fra både ektefellen og familien. Det er mye tvang involvert, de får ikke lov til å gjøre det de vil, og enkelte har også blitt innesperret i hjemmet, forteller Larsen til Dagsavisen.

I 2007 måtte i alt 1 800 personer søke hjelp på et av krisesentrene her i landet, 100 færre enn året før.

Flertallet av kvinnene har minoritetsbakgrunn, og denne andelen har økt de siste fire årene. Sju av dem som søkte hjelp, var menn.

- Jeg tror at tallene er høyere hos oss i Oslo fordi vi har en så høy andel minoritetskvinner, det er både kvinner som har vokst opp i Norge og kommet hit etter å ha giftet seg. Det er i stor grad jenter som har levd i arrangerte ekteskap, sier Larsen.

Tove Smaadahl, leder for Krisesentersekretariatet som jobber opp mot alle krisesentrene i landet, mener at tallene fra SSB er som forventet.

- Det har vært mye politikkutforming på denne tematikken de siste årene, og jeg skulle gjerne sett et bedre resultat av tiltakene. Det som bekymrer meg, er at tallene er så stabile, selv etter at vi har drevet med dette i 30 år, sier hun.

(NTB)