Flykter i panikk fra glødende lava

Minst 19 dødofre etter vulkanutbruddet i Indonesia. Og tsunamien kan ha tatt minst 500 liv.

 TATT AV ILDEN:  En frivillig, som hjalp til med  evakuering fra foten av Mount Merapi,  kom før nær glødende aske og lavasprut og fikk svidd av klærne. FOTO: REUTER/SCANPIX.
TATT AV ILDEN: En frivillig, som hjalp til med evakuering fra foten av Mount Merapi, kom før nær glødende aske og lavasprut og fikk svidd av klærne. FOTO: REUTER/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Samtidig som antallet dødsofre etter kjempebølgen i Indonesia passerte 113 ved mørkets frambrudd tirsdag, rapporterer AP natt til onsdag lokal loka tid om at 19 døde er funnet så langt og at dødstallene stiger raskt. Bare fem timer i forveien meldte lokale medier om det første dødsofferet etter utbruddet fra vulkanen Mount Merapi.

Folk som bor rett under vulkanen Mount Merapi flykter i panikk, og den lokale tv-stasjonen MetroTV melder om en to måneder gammel baby som er funnet død i forbindelse med at landsbybeboere rømmer i panikk.

Det er ikke fastslått hva som har skjedd med babyen, men at dødsfallet kan være utløst av pustevansker.  Det er en lokal lege som forteller at moren kom med det døde barnet til sykehuset.

20 skadd En reporter fra nyhetsbyrået AP har sett at nærmere 20 mennesker er brannskadd og blitt behandlet for glødende aske etter det store utbruddet i vulkanen tirsdag morgen på den store øya Java, om lag 500 kilometer sørøst for hovedstaden Jakarta.

 KRAFTIGSTE SIDEN 1994:  Mount Merapi før solendgang tirsdag, sett fra storbyen Yogakarta. Myndighetene i Indinesia frykter at gasser, røyk og glødende nedfall skal skape problemer for de 388 000 innbyggere der. FOTO: AFP/SCANPIX.
KRAFTIGSTE SIDEN 1994: Mount Merapi før solendgang tirsdag, sett fra storbyen Yogakarta. Myndighetene i Indinesia frykter at gasser, røyk og glødende nedfall skal skape problemer for de 388 000 innbyggere der. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Alle de de 11 400 innbyggerne som bor innenfor en sirkel på sju kilometer rundt foten av det 2 968 meter høye vulkanfjellet er blitt pålagt av myndighetene å komme seg unna i løpet av dagen. 

Også folk som bor inntil tre kilometer utenfor denne sirkelen er blitt anbefalt å rømme.

Tsunami og vulkan samtidig Den asiatiske stornasjonen fordelt på 17 500 øyer er rammet av to naturkatastrofer samtidig - om lag 1 300 kilometer fra hverandre.

Både vulkanutbrudd og flodbølger kan bli utløst av jordskjelv, men forskere i regionen mener at det ikke er noen sammenheng mellom de to katastrofene.

 RØMMER:  Beboere rundt vulkanfjellet under evakuering tirsdag kveld. FOTO: AP/SCANPIX.
RØMMER: Beboere rundt vulkanfjellet under evakuering tirsdag kveld. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Det var et jordskjelv målt til mellom 7,5 og 7,7 om lag 20 kilometer under havbunnen som utløste den tre meter høye flodbølgen utenfor kysten av Sumatra.

500 kan være savnet Episenteret for skjelvet ligger i samme område som utløste katastrofen før jul 2004, som kostet over 230 000 menneskeliv i et titalls land.

Mount Merapi er den største og kraftigste av de 129 vulkanene det fortsatt er liv i rundt i Indonesia.

Natt til onsdag lokal tid, opplyser indonesiske myndigheter at mellom 150 og 500 mennesker er savnet i tillegg til de 113 som er funnet døde. 

DEKKET AV VULKANSTØV:  Bilene i den evakuerte landsbyen Kaliurang er helt dekket av vulkanaske. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
DEKKET AV VULKANSTØV: Bilene i den evakuerte landsbyen Kaliurang er helt dekket av vulkanaske. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Situasjonen er uoversiktlig fordi det tar opptil 12 timer med båt å komme ut til de verste ulykkesområdene.

- Utløst avbygging Forskere i Indonesia tror at vulkanutbruddet fra Mount Merapi er menneskeskapt. De har i flere år advart mot at byggevirksomhet ved foten av fjellet kan «terge» nye utbrudd.

I helgen ble det registrert rundt 500 bevegelser i krateret før det store utbruddet tirsdag morgen.

Den forrige store ulykken forsårsaket av Mount Merapis «vrede» var i 1994 da 64 mennesker omkom.

 I SIKKERHET:  En eldre kvinne blir båret bort av en hjelpemann for å komme i sikkerhet for aske og lava. FOTO: AP/SCANPIX.
I SIKKERHET: En eldre kvinne blir båret bort av en hjelpemann for å komme i sikkerhet for aske og lava. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Myndighetene frykter at varme, gasser og nedfallet skal berøre byen Yogyakarta med 388 000 innbyggere.

 DØDSOFFER:  Et av dødsofrene for vulkanutbruddet blir tatt inn til sykehuset i Pakem natt til onsdag lokal tid. FOTO: AFP/SCANPIX.
DØDSOFFER: Et av dødsofrene for vulkanutbruddet blir tatt inn til sykehuset i Pakem natt til onsdag lokal tid. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer