Flykter i snøen

Flere hundre av Osama bin Ladens soldater er på flukt mot Pakistan over snødekte fjell. Amerikanske fly bomber dem, men USA innrømmer at terrorsjefen kan være fløyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen små grupper al-Qaida-soldater yter fortsatt motstand i fjellområdet Tora Bora, men kamphandlingene går tilsynelatende mot slutten. To lokale kommandanter fra Østalliansen sier til Washington Post i dag at rundt regnet 200 av bin Ladens folk er drept de siste dagene. Men brorparten av styrken, anslått til 500 mann, er på flukt fra de afghanske bakkestyrkene og de amerikanske flyene.

- De har flyktet inn i de snøkledde fjellene, sier Hazrat Ali, sikkerhetssjef for det østre Afghanistan. - Men de har ingenting å spise, så hvordan skal de overleve?

- Vet ikke

I flere dager har offiserer i Østalliansen hevdet at bin Laden fortsatt befinner seg i Tora Bora, men i dag er han ikke like sikker:

- Jeg har ikke Osama i lomma, sier sjefskommandant Mohammed Zaman. - Jeg kan ikke vise dere ham.

Også USA innrømmer at bin Laden kan ha kommet seg unna. - Vi vet simpelthen i kke hvor han er, sier hærgeneral Tommy Franks.

Sjefen for USAs sentralkommando beskriver krigsskueplassen Tora Bora som «forvirret» og sier det vil ta tid før virkningene av angrepene kan måles.

- Det er et spørsmål om å ta seg opp dalsidene og inn i hver bunker og grotte, framholder Franks.

Selvforskyldt

USA har skjermet egne soldater fra nærkamp med Taliban og al-Qaida siden krigshandlingene i Afghanistan startet i oktober. Det kan ha vært politisk nyttig i anstrengelsene for å etablere et mer stabilt styre i landet, uten å gi det for sterkt preg av å være USA-innsatt.

Men samtidig kan samarbeidet ha gått på bekostning av jakten på terorlederne.

Krigsherrene, klan- og stammelederne som preger landet, har lang tradisjon for kompromisser og rollebytte. Den siste uka har afghanske kommandanter meldt om utallige våpenhviler og forhandlinger med ulike fraksjoner av al-Qaida. Utsettelsene kan ha gitt Osama bin Laden bedre muligheter til å un nslippe.

Det er tilsynelatende skjedd med de aller fleste lederne i Taliban, regimet som huset og holdt sin hånd over den saudiarabiske terroristen.

Lokale militsledere overtok by etter by i det sørlige Afghanistan gjennom forhandlinger og kapitulasjon. Dermed er også Talibans leder mulla Mohammad Omar borte. Det samme er hans stabssjef, etterretningssjefen, forsvarsministeren og innenriksministeren, ifølge Washington Post.

KNIPE:Ikke-afghaner og medlem av al-Qaida. Han ble tatt til fange ved Tora Bora og føres til fangenskap av to soldater fra den såkalet Østalliansen.
FORNØYD:Den lokale kommandanten Haji Zahir holder pressekonferanse ved foten av De hvite fjellene og erklærer seier i kampene om Tora Bora.