Sharialover i Brunei:

Flykter landet etter innføring av brutale lover

- Kom dere ut av Brunei, oppfordrer transperson.

SULTAN: Bruneis sultan Haji Hassanal Bolkiah innfører steining av homofile. Han har sittet med makten siden 1967. Foto: Rex Shutterstock
SULTAN: Bruneis sultan Haji Hassanal Bolkiah innfører steining av homofile. Han har sittet med makten siden 1967. Foto: Rex Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag denne uka introduserer det islamske monarkiet Brunei dødsstraff for homofili og sex utenfor ekteskap. Straffene er en del av landets implementering av sharialover som gradvis har blitt introdusert siden 2013. Etter dette har flere av Bruneis lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LGBT) vurdert å flykte fra landet, skriver CNN.

Transperson Zain flyktet fra Brunei i slutten av 2018, og søker nå asyl i Canada.

- Jeg ønsket å leve som en kvinne, og uten religiøs fundamentalisme. Derfor forlot jeg landet. Under Sharialoven ville jeg ha blitt bøtelagt, slått med stokk og fengslet, sier hun til CNN, som av fare for egen sikkerhet holdes anonym.

Hun oppfordrer andre til å forlate landet.

- Jeg vil bare at mine LGBT-venner skal være trygge, og hvis mulig komme seg ut av Brunei.

Internasjonal fordømmelse

Nyheten om implementering av lovene har møtt massiv kritikk. De internasjonale menneskerettighetsorganisasjonene, FN og Amnesty, fordømmer lovene og krever stans av implementeringen. Flere kjendiser har også ytret sin avsky mot regimet, og både skuespiller George Clooney og musiker Elton John har oppfordret til boikott av sultanens hoteller.

I Norge har stortingsrepresentant Abid Raja sendt skriftlig spørsmål til utenriksministeren om hva Norge kan gjøre for å stanse straffeforfølgelsen av homofile.

- Ved å tie sender vi et signal om at lovene blir akseptert. Derfor er det veldig viktig at frie stater som Norge, internasjonale organisasjoner og kjente fjes gjør det tydelig at dette er uakseptabelt, sa Raja til Dagbladet tidligere.

Bøyer seg ikke

Til tross for voldsom internasjonal fordømmelse har Brunei ingen planer om å stanse implementering av sharialovene.

- Brunei er en suveren og uavhengig islamsk stat, og som alle andre uavhengige stater håndhever vi vårt eget rettssystem, skriver myndighetene i en pressemelding.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer