Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykter med livet som innsats ..200 000 har gjort det

Kampene som bølger i Aleppo gjør det til et spill med skjebnen å forsøke å flykte fra byen som er under angrep fra sin egen regjering. 200 000 mennesker har flyktet i løpet av helga.

EROBREREN: Mahmoud Al-Ghandour i den syriske opprørshæren poserer foran en erobret stridsvogn i Aleppo i går. De holder overraskende stand mot den langt bedre utstyrte regjeringshæren i skjebneslaget om Syria.REUTERS/Shaam News Network
EROBREREN: Mahmoud Al-Ghandour i den syriske opprørshæren poserer foran en erobret stridsvogn i Aleppo i går. De holder overraskende stand mot den langt bedre utstyrte regjeringshæren i skjebneslaget om Syria.REUTERS/Shaam News Network Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er skyting overalt, det er granatnedslag, bomber og eksplosjopner. Det har vært fryktelig de siste dagene. Det er mangel på forsyninger, mat, vann, olje, gass, alt, sier en flyktning idag tidlig til BBC. De som nå velger å flykte gjør det med livet som innsats.

Ny general hoppet av
Samtidig hoppet en ny general idag av til Tyrkia sammen med 11 andre offisserer, sier en tyrkisk tjenestamenn. Han var visepolitisjef i Latakia, som er alawittenes hovedstad. Det er til Latakia det er ventet av president Bashar al-Assad og det alawitt-dominerte regimet vil trekke seg tilbake til, hvis det må gi slipp på resten av Syria. Avhoppingen er en ny spiker i kista til regimet, siden den kommer fra regimets kjerneområde.

Det syriske nasjonalrådet (opposisjonens paraplyorganisasjon) sa i går at regjeringen planla en massakre i Aleppo, og de ba om tyngre våpen som de kunne bruke mot pansrede helikoptere og stridsvorger i gatene.

En korrespondent fra den amerikanske avisa The Christian Science Monitor, som er i sentrum av Aleppo, sier ifølge Al Jazeera at opprørerne har fått nye forsyninger av  rakett-drevne granater og antiluftskyts. Det gjør dem bedre i stand til å slå tilbake den massive kampanjen fra regjeringens side for å jage dem ut av Aleppo.

Klarer ikke ta kontroll
Til tross for en massiv offensiv, har ikke regjeringsstyrkene i løpet av helga klart å få kontroll med de lommene i Syrias største by som opprørerne tok kontroll over før helga.

Pansrede helikoptere fløy over flere bydeler idag tidlig. Bydelen Salah al-Din er ifølge regjeringen «reset» for opprørere, men opposisjonen står fast på at de ikke har forlatt bydelen.

Opprørere hevdet i morgentimene at de har uskadeliggjort flere pansrede kjøretøyer. Scott Peterson fra The Christian Science Monitor, sier dette om opprørere som i natt klarte å bite seg fast i sentrum:

- Jeg tror deres triumf overrasket dem litt. De sier de har uskadeliggjort åtte stridsvogner. Det var overraskende å føle den grad av optimisme som noen av opprørerne der følte, sier Peterson til Al Jazeera.

Skjebnesvanger by
Aleppo er utpekt som skjebnesvanger for regimet. Taper de landets finanssentrum og største by har ikke regimet lenge igjen. USAs forsvarsminister, Leon Panetta, sa i natt at slaget om Aleppo uansett er en ny spiker i kista til regimet. Et regime som dreper sitt eget folk har tapt, mener han.
 
- Vi bestemte oss og vi lovte at vi ville kjempe - vi vil dø eller vi vil vinne, sier Abdul Saleh, som har kommandoen over Tawhidbrigaden, en av de største gruppene med væpnede opprørere som nå slåss i Aleppo.

- Selv om vi skulle tape dette slaget, kontrollerer vi landsbygda. Dette er et avgjørende slag for begge sider. Hvis regimet taper Aleppo så har det tapt alt - det vil kollapse. Hvis vi taper, så vil vi trekke oss tilbake til våre posisjoner i nord, og fortsette å være på offensiven, sier Saleh.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media