Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flykter sammen

ISLAMABAD/OSLO (Dagbladet): Talibans åndelige leder mulla Mohammed Omar kan være på flukt sammen med Osama bin Laden. Omar sa i en radiotale i går at Taliban-soldater som ikke gjør motstand er «hodeløse høner som vil falle i grøfta og dø».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan leter langs grensa

Kan lage atombomber

Det er kilder fra pakistansk etterretning som mener at Mohammed Omar og Osama bin Laden flykter sammen eller i nær kontakt med hverandre.

De samme kildene sier at mange Taliban-ledere har sendt sine familier over grensa til Pakistan, hvor de beskyttes av pashtunske stammeledere i de lovløse områdene. Det er få som våger å ta seg inn i disse områdene uten omfattende beskyttelse.

Fjellhuler

Det finnes ingen informasjoner om hvor de to hovedmistenkte kan ha tatt veien, men de skal begge befinne seg i Afghanistan. Amerikanerne bombet tidlig i går sør for Jalalabad, hvor bin Laden og hans al-Qaida-nettverk skal ha flere skjulesteder.

- Jeg er i Kandahar og har ikke reist noen andre steder, sa Omar i går i en radiotale på iransk radio.

Det er det første tegn til liv fra Omar siden Nordalliansen begynte sin seiersferd fra Mazar-i Sharif til Kabul. Han fortsetter angivelig å beordre sine soldater til å slåss mot Nordalliansen og andre allierte styrker.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sier det fremdeles vil ta tid før bin Laden og hans al-Qaida-nettverk er satt ut av spill.

En ekspert på Afghanistan i den pakistanske byen Lahore, Ahmed Rashid, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at det er stor mulighet for at bin Laden blir forrådt.

- Det gjærer i hele det sørlige Afghanistan, forklarer han.

Osama bin Laden og hans nærmeste støttespillere skal tidligere ha gjemt seg i et nettverk av fjellhuler i Oruzgan-provinsen nord for Kandahar. Geologer har analysert steinene bak bin Laden på bilder som er blitt publisert i det siste, og mener han kan ha søkt opphold i fjellene sør for byen Khost i Paktia-provinsen. Noen spekulerer også på om han kan være på vei ut av Afghanistan.

Med god støtte fra amerikanske bombefly gikk Nordalliansen i går inn i Jalalabad i øst, ikke langt fra grensa til Pakistan.

Folkeopprør

Det meldes om folkeopprør mot Taliban-styret i Kandahar, som er en helt sentral by for partilederen mulla Mohammed Omar. Lokalbefolkningen og desertører fra Taliban-styrkene skal ha tatt kontroll med flyplassen utenfor byen, men meldingene var i går svært motstridende.

Afghanistans president Burhanuddin Rabbani har kommet tilbake til hjemlandet etter fem år ute, og har kunngjort generelt amnesti. Det skal gjelde for alle folkegrupper og nasjonaliteter, med unntak for krigsforbrytere, ifølge den afghanske ambassadøren i Tadsjikistan, Said I. Hikmat.

Symboleffekt

USAs forsvarsminister Donald H. Rumsfeld lot seg i går intervjue i ruinhaugen etter World Trade Center på Manhattan. Det er helt bevisst brukt som symbol og forklaring på at USA fører krig i Afghanistan.

- Noen Taliban-ledere er drept, og noen har gjemt seg. Andre har kastet inn håndkleet. Vi er like fullt forberedt på at Taliban vil slå tilbake, og vi vet ikke hvor Omar og bin Laden er, sa Rumsfeld.

Hele Norges coronakart