Flykter til fjells fra krigen

Barnefamiliene rømmer byene i Nord-Irak. På et barnehjem i Dohuk sitter tolv år gamle Khorshid og venter på en ny krig. Under forrige krig mistet han faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DOHUK, NORD-IRAK (Dagbladet): Frykten brer seg. Langs hovedveiene ut av de store byene i Nord-Irak kjører kolonner av overlastede drosjer, traktorer og andre kjøretøy.

Dollarsterke utenlandske journalister barrikaderer seg bak sandsekker og væpnede vakter, noen mer overlatt til seg selv enn andre.

Lukt av svette

På barnehjemmet i Dohuk står sengene tett. Ei sursøt lukt av svette og innestengthet preger sovesalen jeg besøker.

I rommet bor det 23 gutter, og midt iblant dem, men likevel helt alene, sitter Khorshid. Omgitt av jevnaldrende ser ingen mer ensom ut.

Plassert på barnehjem

Tolv år gamle Khorshid venter på krigen. Han sier han ikke er redd. Men når han skal forklare hva han ikke er redd for, røper han en så detaljert kunnskap om moderne våpensystemer at det er vanskelig å tro ham.

Han er plassert på barnehjemmet av slektninger. Han sier han ikke vet hvorfor, men en sosialarbeider forteller at moren forlot ham da hun giftet seg på nytt og at familien er ekstremt fattig.

- Faren min ble drept i Golfkrigen, forklarer Khorshid.

Tvangsrekruttert

Han peker på sitt eget hode, stryker en finger over panna og beskriver hvordan faren fikk halve skallen revet av i et luftangrep. Faren ble drept i Kuwait i 1991. Han var kurder og tvangsrekruttert soldat i Saddams okkupasjonshær.

Khorshid forteller at et annet kjøretøy lyste på kjøretøyet til faren slik at et amerikansk fly fant det og bombet det.

Kanonføde

De fleste av Saddams soldater er tvangsrekrutterte, også i dag. Mange er sjiaer eller kurdere. Ved frontlinjene er de enkelte steder så nærme at man kan vinke til dem.

De er kanonføde, og får de mest utsatte posisjonene bak minefeltene.

Som Khorshid sitter de og venter på krigen. Det er disse menneskene amerikanerne ønsker å frigjøre, men hvor mange av dem som vil bli drept i et amerikansk angrep, vet ingen. Det som er sikkert, er at dersom de amerikanske styrkene vektlegger egen sikkerhet framfor muligheten til å spare liv, kan det bli mange skjebner som Khorshids.

ALENE: Barnehjemsgutten Khorshid (12) venter på krigen. Faren var tvangsrekruttert soldat og ble drept i Golf-krigen i 1991. Moren har forlatt ham.
BESKYTTER FAMILIEN: Irakiske kurdere i Dohuk har sendt familiene til landsbyer i fjellene. De frykter angrep med kjemiske våpen fra Saddam Hussein.
FLYKTER TIL FJELLENE: Byen Arbil i Nord-Irak er i ferd med å bli en spøkelsesby. Tusenvis av vettskremte mennesker flyktet i går opp i fjellene.