Flyktet - ble drept av stein

Mannen som ble drept i sprengningsulykken i Namsos skal ha prøvd å flykte fra steinregnet. 54-åringen ble truffet bakfra og slynget flere meter gjennom lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAMSOS/OSLO (Dagbladet): Det forteller Harry Whal (46) til Dagbladet. Han er ansatt i forretningen Tore Ligaard, 80 meter fra anleggsområdet.

- Selv sto jeg med ryggen til vinduet, men jeg hadde en kunde som sto rett foran meg og så alt som skjedde, sier Whal.

Den kvinnelige kunden fikk se et fælt syn da det smalt i 14-tida i går.

- Hun så at mannen prøvde å flykte fra steinene, men at han ble truffet bakfra og slynget flere meter gjennom lufta, sier han.

- Mannen hadde ikke en sjanse. Steinene kom så fort og lavt.

Øyenvitne

En person mistet livet og fire personer kom til skade i ulykken. Tre av de skadde ble lagt inn på Sykehuset Namsos: En 75 år gammel mann med alvorlige, men ikke livstruende skader. En 52 år gammel mann med brystsmerter og en 12 år gammel gutt med lettere skader. Den fjerde skadde var en 34-åring som ble behandlet uten innleggelse. Øyenvitnet Kurt Buvarp hadde vært og handlet på Rimi-butikken som ligger 80-90 meter fra sprengningsanlegget. Han hoppet inn i bilen for å kjøre hjemover, men ble stoppet fordi det skulle sprenges en ladning.

- Salva kom med et forferdelig smell, så haglet det hundrevis av stein rett imot oss. Det så ut som noen tømte et gruslass over oss, sier Buvarp til Dagbladet.

Han så også den omkomne mannen.

Krisehjelp

- Han kom flygende gjennom lufta forbi bilen min og landet på bilen ved siden av. Jeg løp ut, men det var ingenting vi kunne gjøre for å redde livet hans.

Buvarps bil ble truffet av en rekke steiner i fronten.

- Jeg tror jeg ble reddet av at jeg har en ganske høy bil, men det var ikke mange centimeterne om å gjøre. Jeg er glad jeg er live, sier Buvarp, som fikk krisehjelp etter hendelsen.

Den drepte jobbet på anlegget. Han skal ha stått som sikkerhetsvakt da den ulykksalige sprengladningen gikk av.

- Det er forferdelig tragisk når noe sånt skjer, men det kunne faktisk gått enda verre, mener Harry Whal.

Han forteller at tre biler ble truffet av steinregnet. I en av bilene som ble ukjørbar på grunn av steinskader, satt en kvinne med et barn på fanget.

- Den omkomne mannen landet bare et par meter fra bilen hennes. Det må ha vært en traumatisk opplevelse, sier Whal.

Skolebuss

Det skal ha vært barn i nærheten, som bare så vidt unngikk de løpske steinene. Hadde ulykken skjedd et kvarters tid seinere, ville det også stått en skolebuss full av barn på parkeringsplassen.

Rett etter smellet, løp Harry Whal ut av butikken. Han så en person som hadde brukket foten, og han så den drepte.

- Jeg kjenner meg ganske skjelven etter det som har skjedd, sier Wahl som selv har ti års erfaring fra anleggsarbeid.

Hans inntrykk var at sprengningsstedet var dekket godt med matter, og at alt så ut til å foregå på en god og forsvarlig måte.

Gal retning

Lensmann Roar Hasselvold i Namsos mener at noe har gått galt med tildekningen av sprengningsområdet.

- Steinspruten gikk i gal retning, mot parkeringsplassen til Rimi-butikken over gata, sier Hasselvold til NTB.

Ulykken skjedde i forbindelse med sprengning av en tunnel på Riksvei 769, som er en del av det såkalte Namdalsprosjektet.

Direktoratet for brann- og elsikkerhet kommer i dag til Namsos for å finne årsaken til ulykken.

LIVSFARLIG: Steiner lå strødd over et stort område etter sprengningsulykken i Namsos i går. En omkom, men ulykken kunne fort ha endt enda verre.