Midnatt 24. februar feiret Olga bursdagen sin med venner. Hun fylte 17 år.

Noen timer seinere ble hun vekket av moren Julia. Krigen var i gang.

Mor og datter bestemte seg for å flykte til Norge via Slovakia. På den sju dager lange reisen sov de i buss og flyktningcontainere.

Dramatisk flukt fra bombene

Publisert

Vårsola skinner gjennom de store vindusflatene i det nybygde huset, men alvoret ligger som en skygge over ansiktene til mor og datter.

Det er ei drøy uke siden Julia Denysenko og datteren Olga Denysenko (17) ankom Norge, og fikk tilhold hos ukrainske Oksana og ektemannen Jon Langebråten i Halden.

Men bekymringen for venner og familie i hjemlandet overskygger den idylliske sjøutsikten til Iddefjorden som skiller Norge og Sverige.

- Et mareritt

24. februar fylte Olga 17 år. Ved midnatt fikk hun besøk av venner, de gratulerte henne med dagen, sa farvel og planla gjensyn på skolen dagen etter.

Men i stedet ble 17-åringen vekket av moren på natta.

- Da jeg hørte bombene, og skjønte at krigen var i gang, ble jeg veldig redd. Jeg ble stresset og slet med å puste, forklarer moren Julia, og holder seg til halsen for å beskrive panikken.

Hun snakker ukrainsk mens datteren og Oksana veksler på å oversette.

- Det var et mareritt, jeg kunne ikke forstå hva som skjedde. Jeg skulle egentlig ha dratt på skolen. Jeg har ikke vært så glad i skolen, men nå har det blitt en drøm for meg å dra tilbake dit, forteller Olga.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer