Flyktet for å være sammen: Nå skiller norsk politi Naser (31) og Ruba (29)

I dag kastes Naser (31) ut av landet. Ruba (29) er alene igjen med to små barn.

FORTVILET: -  Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke tenker på oss som en familie, sier Ruba (29) om at familien hennes nå splittes av politiet. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
FORTVILET: - Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke tenker på oss som en familie, sier Ruba (29) om at familien hennes nå splittes av politiet. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naser Hassan (31) og Ruba (29) har betalt en høy pris for kjærligheten. Ruba forteller at de for fire år siden flyktet til Norge fra Dubai, etter at familien hadde sagt blankt nei til at de fikk inngå ekteskap.

Igår morges ble prisen enda høyere. Politiet kom på døra på asylmottaket ved Lillestrøm og hentet Naser. Nå i formiddag sendes han ut av landet.

- Jeg dro fra landet mitt for å leve med ham. Og vi har to barn, sier en fortvilet Ruba til Dagbladet.

- Uakseptabelt
Klokka halv sju om morgenen i går var Ruba inne på stua for å se til barna Mohammed (2) og Taim (5 mnd). Hun ble engstelig da hun så en mann ved døra.

- Han sto der og prøvde å åpne døra. Han må ha fått nøkler av asylmottaket. Plutselig sa han «politi, politi», forteller Ruba.
Hun er på gråten når hun sier at Naser fikk valget mellom å bli med frivillig eller bli tatt med til mottaket på Trandum i pyjamas.

- Det er selvfølgelig helt uakseptabelt, sier parets advokat Steinar Skeie om at familien på fire igår brått ble splittet.

Paret har  begge fått avslag på søknadene om opphold, men vet ikke noe annet sted å gjøre av seg enn Norge, hvor Naser har familie.

- Kjenner ingen
Da Dagbladet på ettermiddagen igår treffer Ruba i kjellerleiligheten på mottaket, har hun snakket med Naser på telefonen. Han er på Trandum, hvor utlendinger med ulovlig opphold interneres før de sendes ut. Hun har fått vite at han i dag skal sendes til Libanon - et land han knapt har noen tilknytning til.

- Han kjenner ingen i Libanon, sier Ruba.

Naser er fra en palestinsk flyktningfamilie i Libanon, men vokste opp i Dubai hvor foreldrene var fremmedarbeidere, forklarer Ruba. Selv er hun datter av jordanske fremmedarbeidere i Dubai, men sier at familien har ID-papirene etter at hun følte seg tvunget til å dra fra landet og at hun derfor er papirløs.

Skjønner ikke
- Jeg spurte en av politifolkene da de kom: «Hvordan kan dere splitte oss? Vi er en familie og har to barn.» Han sa bare at han hadde disse ordrene, forteller Ruba.

Mens hun snakker, krabber Mohammed omkring. Han er nysgjerrig på Dagbladets skriveblokk og vil prøve pennen. Han er for liten til å forstå alvoret: At han kan ha sett faren sin for siste gang på lang tid.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke tenker på oss som en familie, sier Ruba til Dagbladet.