Tsunamibølge slo innover Tonga:

Flyktet for livet: - Skrik overalt

En tsunamibølge på 1,2 meter har truffet øystaten Tonga i Stillehavet etter et utbrudd i en undersjøisk vulkan. Hus er oversvømt, men skadeomfanget er ukjent.

TSUNAMI: Vulkanutbruddet fra Hunga Tonga Hunga Ha’apai førte til at et tsunamibølge traff øystaten Tolga. Programleder: Christian Fjermeros Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Australias meteorologiske institutt skriver på Twitter at en bølge på 1,2 meter ble observert ved Nuku’alofa, som er hovedstaden i Tonga og landets største by.

- Til alle som lever nær kystlinjen, kom dere innover i landet nå. Tsunamibølger har truffet land, skriver Tongas meteorologiske institutt, ifølge avisa Fiji Sun.

Skremte innbyggere flyktet til høyereliggende områder.

MASSIVT UTBRUDD: Lørdagens vulkanutbrudd var det siste i en rekke av utbrudd den siste tida fra vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai. Foto: Tonga Geological Services / Facebook
MASSIVT UTBRUDD: Lørdagens vulkanutbrudd var det siste i en rekke av utbrudd den siste tida fra vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai. Foto: Tonga Geological Services / Facebook Vis mer

- Massivt

Mere Taufa sier hun skulle til å spise middag da vulkanutbruddet fikk huset til å riste.

- Det var massivt, bakken ristet, huset ristet. Det kom i bølger. Min yngre bror trodde det var bomber som eksploderte like ved, sier hun til nettavisen Stuff.

Få minutter senere ble huset fylt av vann, og hun så veggen i nabohuset rase sammen.

- Du kunne høre skrik overalt, folk ropte at alle måtte komme seg i sikkerhet, til høyereliggende områder, sier hun.

Bilder og videoer på sosiale medier, som skal vise følgene av utbruddet, men som ikke er verifisert, viser store vannmasser som skyller i land etter utbruddet.

Tjenestemenn i Suva i Fiji, beliggende rundt 80 mil unna Tonga, sier at utbruddet var så sterkt at det hørtes ut som kraftige tordenbrak.

VISER UTBRUDDET: Satellittbilde tatt fra en japansk værsatellitt viser vulkanutbruddet lørdag. Foto: Japans meteorologiske institutt via AP / NTB
VISER UTBRUDDET: Satellittbilde tatt fra en japansk værsatellitt viser vulkanutbruddet lørdag. Foto: Japans meteorologiske institutt via AP / NTB Vis mer

Store eksplosjoner

Ifølge avisa The Matangi Tonga har det blitt observert massive eksplosjoner og lyn i forbindelse med utbruddet, som skal ha startet allerede tidlig fredag lokal tid.

Avisa skriver at satellittbilder viser en fem kilometer bred sky av aske, som skal ha strukket seg så langt som 20 kilometer opp i lufta.

- Skyen ekspanderte til en radius på 240 kilometer fra vulkanen, opplyser geologer til avisa.

Twitter-brukeren Dr Faka’iloatonga Taumoefolau har postet en video som viser bølgene skylle i land.

- Man kan høre vulkanutbruddet, og det høres ganske voldsomt ut, skriver han.

I en seinere post skriver Twitter-brukeren at «det regner aske», og at himmelen er mørk.

Lørdagens vulkanutbrudd var det siste i en rekke av utbrudd den siste tida fra vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai.

Også fredag ble det sendt ut tsunamivarsel etter et utbrudd, og det ble meldt om en 30 centimeter høy tsunamibølge som skyllet innover land.

Advarsel for New Zealand

Tonga ligger mellom New Zealand og Hawaii og består av 172 små øyer. Landet har litt av 100 000 innbyggere.

Også myndighetene på New Zealand har sendt ut en nasjonal advarsel etter utbruddet i Tonga.

- Vi venter at kystområdene på New Zealands nord og østkyst vil oppleve sterke og uvanlige havstrømmer, samt ustabile havnivåer ved kysten, skriver National Emergency Managment Agency.

Det ble også sendt ut tsunamivarsler for Fiji og Samoa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer