Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktet fra bombene

PESHAWAR (Dagbladet): Zahar Farrid tok med seg familien og flyktet fra Kabul for fire dager siden. - Det ble for mye bombing. Vi er skremt, og måtte flykte over til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa han til den norske delegasjonen som besøkte flyktningleiren Kucha Garhi i Peshawar i går. Zahar Farrid fortalte at han måtte betale penger til flere korrupte vakter på sin vei over den stengte grensa til Pakistan.

- Jeg har med meg min søster, kone og fire barn. Ingen er skadet. I Kabul måtte vi hele tida finne steder å gjemme oss for bombene. Her kan vi gå åpent uten å frykte noe. Vi har det bedre nå, sier han.

Beste leiren

Bevæpnede vakter passet godt på gjestene, og jaget vekk barna når de kom for nær med sine skitne hender og føtter, men blide ansikter.

Vertskapet hos Høykommissæren for flyktninger og den norske ambassaden hadde valgt ut Kucha Garhi-leiren, som er mer enn 20 år gammel og regnes som en av de best organiserte flyktningleirene i Pakistan.

Statssekretær Helgesen og hans delegasjon får likevel ingen solskinnshistorie å fortelle når de kommer hjem til Norge i slutten av uka.

Ny regjering

- Vi er stolte over å ta imot dere som gjester. Vi vet at dere kommer langt for å se vår velferd, og vil takke det norske folk for at dere også tidligere har hjulpet oss. Nå er vi rammet av en ny og stor krise. Folk trenger mat og medisiner og all den bistand det er mulig å få. Pakistan klarer ikke dette aleine, sier Haji Dost Mohammed, som snakker på vegne av de eldre i leiren.

- Vi er her for å se til at FN og verdenssamfunnet bidrar med hjelp til de nye flyktningene som kommer fra Afghanistan. Vårt håp er at det snart kan bli etablert en ny regjering i deres hjemland, sier statssekretær Helgesen.

- I Afghanistan er det ikke mulig å etablere en permanent regjering av utenforstående. Dette må afghanerne selv løse ved å invitere alle etniske grupper til et felles møte. De må sette seg sammen og forhandle til de er blitt enige om hvem som skal ha de forskjellige posisjonene i en ny regjering, er svaret fra Haji Dost Mohammed.

Han inviterte til en lunsj, som de norske gjestene takket nei til.

LESER GODT: Lille Nahida (9) leste om ei rose og en sommerfugl for statssekretær Vidar Helgesen i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!