Flukten fra Mariupol tok familien på fem til Øygarden utenfor Bergen.

- Jeg hadde aldri sett for meg at livet skulle bli sånn, sier Oleg Leschinskyi (50).

Flyktet fra helvete på jord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Øygarden utenfor Bergen, ytterst i havgapet med Shetland som neste faste punkt vestover, møter Dagbladet Oleg Leschinskyi (50) sammen med kona Vira Leschinka (56), deres sønn Anzhei (13), Viras voksne datter Oksana Zihareva (35) og hennes sønn Saveliy (2,5). De har kommet til en trygg havn etter flukten fra Mariupol, Ukraina.

Før krigen var Mariupol en by med 600 000 innbyggere. Oleg er sjømann, han jobber som maskinist på et norsk cargoskip. Kona Vira drev en skobutikk i byen. Sønnen Anzhei var mester i turn og trente kickboksing.

Måtte snu

Seks millioner mennesker er så langt flyktet fra Ukraina, meldte FN fredag 13. mai. 16 415 av dem er kommet til Norge, som familien Leschinskyi.

Kampene i Mariupol startet allerede andre natta etter Russlands angrep 24. februar. Tanks med «Z» malt på siden rullet inn i gatene.

Familien Leschinskyi forsøkte å flykte. De satte seg i bilen, men kom bare 50 meter av gårde før ei bombe traff rett foran dem. De måtte snu.

Tre uker til var de fanget i Mariupol. Leiligheten deres lå i åttende etasje i en boligblokk. Familien måtte oppholde seg i krypkjelleren. Her krabbet de inn, pakket seg inn i tepper, og forsøkte å sove.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer