Flyktet fra Irak. Nå kan Zaineb (28) bli Hadias arvtaker

Kan bli nominert til stortingsplass fra Oslo Ap.

KAN HAVNE PÅ STORTINGET: Zaineb Al- Samarai fra Holmlia i Oslo. Foto: Privat
KAN HAVNE PÅ STORTINGET: Zaineb Al- Samarai fra Holmlia i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Zaineb Al-Samarai (28) fra Holmlia i Oslo kan bli den nye Ap-toppen med innvandrerbakgrunn på Stortinget i neste periode. Hun er etter det Dagbladet erfarer, det heteste navnet til å få sikker plass stortingslista til Oslo Ap etter at Hadia Tajik etter all sannsynlighet blir nominert på topp i Rogaland.

- Norges største Ap-fylkeslag bør jo ha en dyktig kandidat med minoritetsbakgrunn på Stortinget, og det er mange gode kandidater. Jeg er veldig glad og stolt over å bli foreslått til Stortinget, men det er mange andre flinke kandidater som også ønsker det, og det er alt for tidlig i nominasjonsprosessen, sier Al-Samarai til Dagbladet.

Flyktet fra Irak

Al-Samarai, som kom til Norge som flyktning fra Irak som 7-åring i 1994, er utdannet jurist og sitter for andre periode i Oslo bystyre for Ap. Hun jobber nå som kommunikasjonsrådgiver.

- Jeg har fått en mulighet til å skape meg en framtid i Norge, mest av alt takket være sosialdemokratiet. Vi hadde det greit i Irak. Men da vi måtte flykte av politiske årsaker og kom hit, sto vi på bar bakke.

- Jeg har fått en reise mange ikke har fått oppleve. Jeg har fått lov å være likestilt og ta plass i samfunnet som minoritetskvinne. Hvis jeg kan bane vei for at andre får de samme mulighetene, vil jeg gjerne det, sier Al-Samarei om hvorfor hun er politiker.

Hun har siden barneårene vært aktiv i idrettmiljøet på Holmlia, og leder nå Holmlia Sportsklubb.

- Godt egnet

- Hun er veldig aktiv og engasjert, og er godt egnet til å bli stortingsrepresentant.- Det er stor konkurranse mellom mennene med minoritetsbakgrunn, men vi trenger en kvinne, sier bydelsutvalgsleder i Søndre Nordstrand, Shahbaz Tariq, til Dagbladet.

Han sier de to partilagene i bydelen, Klemetsrud og Holmlia, har nominert Al-Samarai. Partilagene i Oslo Ap skal nå sende inn forslag til kandidater til nominasjonskomiteen. Nominasjonsmøtet er 22. november.

Ap har kvoteringsregler som krever like mange kvinner som menn på nominasjonslistene. Etter Jonas Gahr Støre på førsteplass blir trolig Marianne Marthinsen og Jan Bøhler nominert. På fjerde eller sjetteplass må det være en kvinne. Det er på en av disse plassene Al-Samarai er aktuell. På femteplass ser det ut til å stå mellom Fredrik Mellem og Jonas Bals.

.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer