Drapet på Mortensrud

Flyktet fra krig - skutt og drept i Oslo

De trodde de var kommet til verdens tryggeste land. Nå har de mistet sønnen og broren sin.

DREPT: Hamse Hashi Adan ble skutt og drept ved Lofsrud skole i Oslo torsdag 7. oktober. Foto: Privat
DREPT: Hamse Hashi Adan ble skutt og drept ved Lofsrud skole i Oslo torsdag 7. oktober. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er fortvilte. De lever i en bunnløs sorg, og frykter nå for sin egen og barnas sikkerhet.

Familien til studenten Hamse Hashi Adan (20), som ble skutt og drept i bydelen Mortensrud i Oslo sent torsdag 7. oktober i år, er fortsatt i sjokk.

Foreldrene våger ikke å stå fram med navn og bilde av hensyn til sin egen, og Hamses søskens sikkerhet.

Fortvilelse

Moren, faren og Hamses søsken har vondt for å forstå at sønnen og broren er borte.

- Hamse var i godt humør den kvelden, noe han pleide å være når han skulle en tur ut, forteller moren før tårene tar overhånd.

Mens faren ser fortvilet ned og to av Hamses søstre trekker pusten, klarer moren å samle seg.

- Det er bare så meningsløst, sier hun stille.

Sønnen begynte i høst med studier, etter et friår etter videregående. Han skulle utdanne seg som IT-ingeniør. Livet så lyst ut, forteller foreldrene.

Flyktet fra krig

Familien til Hamse kommer opprinnelig fra Somalia. I 1998 måtte faren flykte, noen måneder seinere klarte resten av familien å komme seg ut av det borgerkrigsherjede landet.

I Addis Abeba ble Hamse født, før hele familien året etter – i 2002 – fikk asyl i Norge.

- Vi flyktet fra krig og drap, og så skjer det i Oslo. Sønnen vår blir skutt ned og drept, sier faren.

Foreldrene og søsknene er krystallklare på at Hamse ikke hadde noe med gjenger og kriminalitet å gjøre.

- Glad i livet

- Hamse var en helt vanlig Oslo-gutt. Smilte og var godt likt, forteller en av søstrene.

Hun snakket så vidt med Hamse, kvelden han ble drept.

- Jeg skulle på nattvakt, og Hamse sa han skulle ut en tur. Han tok bussen etter meg. Han reiste hjemmefra rett før klokken 22.00, sier søstera.

- Hamse var glad i livet. Han likte å være sammen med vennene sine. Det var aldri problemer med ham. Hamse likte å se på Netflix og slappe av, forteller moren.

VOKST OPP I OSLO: Hamse Hashi Adan kom til Norge som ettåring, familien flyktet fra Somalia på grunn av borgerkrigen. Foto: Privat
VOKST OPP I OSLO: Hamse Hashi Adan kom til Norge som ettåring, familien flyktet fra Somalia på grunn av borgerkrigen. Foto: Privat Vis mer

De – foreldrene og Hamses søsken, bodde i flere år på Mortensrud, hvor Hamse gikk på barneskolen. Da familien flyttet til Holmlia, noen kilometer unna, beholdt han kontakten med sine gamle venner.

- Da han skulle gå ut den torsdagskvelden, rett før klokken 22.00, den torsdagen, spurte jeg hva han skulle. Hamse smilte og sa at han kom tilbake, for han måtte jobbe og forberede seg til eksamen, forteller moren.

Døde

En snau time seinere, ved 22.45 tiden ringer telefonen. Hamse Hashi Adan hadde bare et kvarters tid tidligere gått av bussen på Mortensrud.

- Vi får beskjed om at Hamse er skutt. På sykehuset får vi beskjed om at legene ikke kunne gjøre noe. Hamse var død, sier eldstesøsteren.

Familien er sterkt preget av å ha mistet en kjær sønn og en bror de var så inderlig glad i.

- Det er bare fullstendig meningsløst. Hvorfor? Det gir ingen mening, sier de, før det blir helt stille.

- Det er veldig tungt, og vanskelig. Jeg var bortreist, og kom meg hjem så raskt det var mulig, forteller faren.

Familien til Hamse Hashi Adan er takknemlig for at venner, naboer og folk de ikke kjente fra før, har stilt opp og støttet dem.

- Vet så lite

- Vi vet så lite. Vi vet ikke hvem de andre er, de som var ved Lofsrud skole på Mortensrud da Hamse ble skutt. Hvorfor kom det en mann og skjøt, vi vet ingen ting. Hvorfor skjøt han? Hva hadde Hamse gjort, spør søstrene.

Familien er veldig opptatt ettermælet til Hamse.

- Det vil være forferdelig trist, hvis noen framstiller Hamse som en gjengkriminell. Han hadde ikke noe med gjenger og kriminalitet å gjøre, sier eldstesøsteren.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle miste en sønn, og at han skulle bli skutt og drept her i Norge, sier faren.

- Det er vanskelig, vi har mange følelser, frustrasjon og vi er redde, sier moren.

Søstrene sitter igjen med en opplevelse av at samfunnet har sviktet:

- Noe er veldig galt

GLAD GUTT: Foreldrene beskriver Hamse Hashi Adan som en glad gutt. Foto: Privat
GLAD GUTT: Foreldrene beskriver Hamse Hashi Adan som en glad gutt. Foto: Privat Vis mer

- Vi følte det ikke slik før, men når broren vår blir skutt ned og drept, og vi får høre om mange skyteepisoder i Oslo de siste ukene, er det noe som er veldig galt.

Nå opplever familien til Hamse Hashi Adan Oslo som en farlig by.

Familien forteller at de aldri tidligere har hørt om de to etnisk albanske mennene som politiet har etterlyst for det brutale drapet.

- Å miste et barn er meningsløst, vi håper at politiet kan få ryddet opp. Vi håper at ingen skal få oppleve det vi har fått føle på kroppen. Det er ikke andre ord enn meningsløst, som beskriver drapet på broren vår, sier den ene søsteren.

Ny fengsling

Flere kilder opplyser til Dagbladet at mannen som er pågrepet og siktet – en mann i 40-åra – mandag blir framstilt for forlenget fengsling i Oslo tingrett. De to brødrene som er internasjonalt etterlyst for drapet, er fortsatt på frifot.

Dagbladet får opplyst fra flere hold at Hamse Hashi Adan ikke tilhørte noe kriminelt gjengmiljøet i Oslo. Men som mange andre ungdommer har han tidligere vært i kontakt med politiet.

Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo-politiet, som leder etterforskningen, har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer