Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktet fra Taliban

FARKHAR (Dagbladet): Taliban forsøker desperat å rekruttere nye soldater til fronten. Ungguttene plukker de opp i moskeer og skoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Taliban kom inn i moskeen med maskingevær, forteller Bismillah.

- Midt under koranlesingen.

- Hvem vil kjempe jihad? Hvem vil kjempe hellig krig mot Amerika? ropte de.

- Alle rakte opp hånda, også jeg, forteller Bismillah.

- Vi var flere hundre, forteller Bismillah.

Da 18-åringen kom hjem og fortalte hva som var skjedd, tok faren en rask avgjørelse. Han betalte smuglerne som frakter ris og olje over fronten til Nordalliansens område for å ta med sønnen over fjellet. Han fryktet at neste gang ville ikke Taliban nøye seg med å bare se på de oppstrakte hendene.

Pekte med gevær

Og han fikk rett. Allerede dagen etter, mens sønnen var på vei over fronten på et esel, gjennomførte Taliban en ny rekrutteringsaksjon i byen Taloqan.

- De kom inn i klasserommet med kalashnikover, forteller Suleiman, som i likhet med Bismillah gikk siste klasse på Abu Osman gymnas i Taloqan, oppkalt etter Afghanistans mest kjente poet.

- I min klasse rettet de geværene mot de seks største guttene, og tok dem med seg. De måtte bare bli med, det var ingen mulighet til å si nei, forteller han. Til sammen tok de med seg et trettitall gutter.

Dagen etter tok også Suleiman, sammen med kameraten Shukib, turen over fjellet. Nå er de alle i Farkhar, på Nordalliansens side av fronten.

Mange fra Abu Osman gymnas er her nå. Her kan ikke Taliban nå dem. Og de unngår å bli kanonføde for Nordalliansens kanoner, eller å bli bombet av amerikanerne.

Ingen frivillig

Bismillah vurderer å verve seg som soldat hos Nordalliansen. Bismillah er liten og tynn, og blind på det ene øyet etter en ulykke som barn. Glassøyet blinker når han snakker.

- Hva om du må skyte på klassekameratene dine som ble tvangsrekruttert av Taliban? spør jeg.

- Krig er krig, svarer Bismillah.

- Jeg vil vinne tilbake byen min.

Taliban har intensivert tvangsrekrutteringen av unggutter til hæren.

Til London

- Tidligere måtte hver moské stille en soldat, så krevde de at hver moské stilte sju soldater, nå krever de at hver familie må stille en mann hver, forklarer Shukib.

- Her i nordområdene verver ingen seg frivillig til Taliban. Nå flykter folk både fra dem og fra bombene, sier Bismillah.

Jeg spør når han har tenkt til å verve seg.

- Kanskje neste uke, drar han på det.

- Kanskje.

Det han egentlig vil, er å reise til utlandet.

- Hvor? spør jeg.

- Til London, hvisker han, og glassøyet blinker mot meg.

Hele Norges coronakart