PÅGREPET: Makaveli Lindén ble pågrepet inne på togstasjonen i Dijon klokka 16.30 tirsdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅGREPET: Makaveli Lindén ble pågrepet inne på togstasjonen i Dijon klokka 16.30 tirsdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Makaveli Lindén

Flyktet gjennom Europa i åtte dager: Her ble han tatt

Makaveli Lindén framstilles for fengsling i Dijon i dag.

DIJON (Dagbladet): Makaveli Lindén sitter akkurat nå på en celle i byen Dijon øst i Frankrike.

Svensken, som er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua mandag i forrige uke, ble i går pågrepet av sivilpoliti på togstasjonen i sentrum av byen.

Han hadde da kommet med toget nordfra, fra byen Chalon de Champagne omkring 250 kilometer unna.

Sivilpolitiet skal ha hatt støtte fra innsatsstyrken under pågripelsen klokka 16.30 mandag ettermiddag.

I DIJON: Dagbladets reporter Trym Mogen er på plass i Dijon, Frankrike, hvor drapssiktede Makaveli Lindén (20) ble pågrepet tirsdag 23. oktober. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Aggressiv

Han vil bli framstilt for varetektsfengsling klokka 14.00 i Dijon i dag. Samtidig vil Norge sende en begjæring til franske myndigheter for å få den drapssiktede utlevert og stilt for retten i Norge.

- Han er ikke samarbeidsvillig. Han er aggressiv, opphisset og nervøs, sier Olivier Dupas, visepolitimester i Dijon til Aftenposten.

STYRKER: Innsatsstyrker skal ha bidratt i pågripelsen tirsdag, men den skal likevel ha gått rolig for seg. Ingen av de ansatte på stasjonen som Dagbladet snakket med, visste noe om pågripelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STYRKER: Innsatsstyrker skal ha bidratt i pågripelsen tirsdag, men den skal likevel ha gått rolig for seg. Ingen av de ansatte på stasjonen som Dagbladet snakket med, visste noe om pågripelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det gjenstår fortsatt mye etterforskning etter drapet på Bjørklund Paltto, og politiet ønsker blant annet å kartlegge alle den siktedes bevegelser både før og etter drapet.

Dokumenter som Dagbladet har fått tilgang til fra svensk kriminalomsorg, viser unnvikende atferd fra Lindén i tida før drapet.

MAJORSTUADRAPET: Politiadvokat Christian Hatlo møter pressen etter at Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med drapet på Majorstua. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Middels gjentakelsesfare

Etter at han ble prøveløslatt fra fengsel 10. august i år, et halvt år før tida, ble han plassert på et behandlingshjem for unge forbrytere omkring en halvtime unna hjembyen Uppsala.

Den svenske kriminalomsorgen hadde vurdert gjentakelsesfaren for middels på bakgrunn av hans rusmisbruk, kriminelle holdning, psykiske tilstand og antisosiale oppførsel.

6. oktober ble behandlingen på hjemmet avbrutt umiddelbart etter at Lindén hadde havnet i konflikt med en annen beboer.

- Utsatt for trusler

12. oktober, bare tre dager før Heikki Bjørklund Paltto ble drept i Oslo, fikk Lindéns tilsynsfører kontakt med den drapssiktede. Lindén forklarte da at han måtte forlate Uppsala fordi det var trusler mot ham og at han befant seg i Göteborg.

Han fikk da også beskjed om at han måtte stille i et møte med kriminalomsorgen 15. oktober - samme dag som Bjørklund Paltto ble drept.

MAJORSTUADRAPET: Politiinspektør Grete Metlid møtte pressen etter det ble kjent at svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med Majorstuadrapet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Søndag 14. oktober, dagen før drapet, sender Lindén en ny melding til tilsynsføreren om at han ikke kan komme på møtet fordi han befinner seg hos en slektning, og at han kommer til å komme tilbake når han er trygg.

Politiet mener Lindén var i Norge på tidspunktet, og at han tidlig mandag morgen først ranet en person i parkeringshuset på Colosseum og deretter drepte Heikki Bjørklund Paltto (24) i kollektivet på Majorstua.

- Folk vil drepe ham

«Lindén oppgir at folk vil drepe ham, og han vil ikke risikere livet sitt for et møte hos kriminalomsorgen».

Tilsynsføreren sender en ny melding på drapsdagen 15. oktober om at det er viktig at Lindén stiller på møtet og ber ham kontakte politiet om han har trusler mot seg. Han opplyste også at det var stor sannsynlighet for at han vil bli utlevert med tanke på at han er i utlandet. 17. oktober - to dager etter drapet i Oslo, sender Kriminalomsorgen i Sverige en begjæring til politiet om å etterlyse ham hvis han ikke er å få tak i på annet vis.

I forbindelse med drapsetterforskningen, har imidlertid norsk politi dannet seg et klart bilde av hva han gjorde etter drapet.

Klokka 16.56 15. oktober gikk Makaveli Lindén om bord i et tog fra Oslo i retning Stockholm. Toget ankom den svenske hovedstaden samme kveld rundt klokka 22.50.

Norsk politi mener Lindén så tok seg til hjembyen Uppsala, samme dag som drapet. Men nye elektroniske spor skal i helga ha ledet politiet til et tredje land.

Oslo-politiet opplyste tirsdag kveld at de blant annet hadde samarbeidet med myndighetene i Belgia i forbindelse med saken. Nå opplyser ikke navngitte kilder, med kjennskap til den norske etterforskningen, at Lindén hadde blitt sporet til landet, ifølge Aftonbladet.