KIDNAPPET: Baba Goni ble kidnappet og holdt til fange av terrorgruppa Boko Haram i to år. Nå sloss han mot dem som medlem i en av Nigerias borgervernsgrupper. Foto: Tony Selander
KIDNAPPET: Baba Goni ble kidnappet og holdt til fange av terrorgruppa Boko Haram i to år. Nå sloss han mot dem som medlem i en av Nigerias borgervernsgrupper. Foto: Tony SelanderVis mer

Flyktet i kuleregn etter ordre fra Boko Haram: Skyt faren din

Dagbladet møtte 15-åringen i Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KADUNA (Dagbladet): - I dag skal vi teste om du er lojal mot Boko Haram.

Ordren han fikk fra en av terrorgruppas ledere var glassklar. Uten ytterligere forvarsel ble den da 13 år gamle gutten plassert mellom to Boko Haram-soldater på en motorsykkel. Han ble bedt om å holde all ammunisjon, mens krigerne selv hadde kontroll over sine AK-47-er. Det skulle ta flere timer for dem å kjøre gjennom villmarken til Kachalla Burari, Baba Gonis hjemby.

Det var her han skulle utføre lojalitetstesten - å skyte ihjel sin egen far.

Tortur og henrettelser Boko Haram ble dannet allerede i 2002, noen år etter Baba Goni ble født. I begynnelsen kom organisasjonen i skyggen av al-Qaida, og seinere al-Shabab, som ble mye mer kjent. Men de drev en iherdig kamp for å innføre sharialover og forby vestlige skoler, først og fremst nordøst i Nigeria. Da Boko Harams leder Mohammed Yusuf ble drept av nigerianske styrker i 2009, tok gruppa til våpen.

I mai 2013 innførte Nigerias kristne president Goodluck Jonathan unntakstillstand i de tre nordøstlige delstatene Borno, Yobe og Adamawa, hvor Boku Haram har sitt hovedsete.

Presidentens hær og sikkerhetsstyrker har gått svært hardt fram, med tortur og systematiske henrettelser, noe de er blitt kritisert for av menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International.

I perioden mellom 2010 og forrige uke har Boko Haram drept 15 109 mennesker, ifølge ACLED (Armed Conflict Location and Event Data) og Professor Clionadh Raleigh på University of Sussex, men tallene er vanskelig å få bekreftet.

Drepte farfaren I 2009 hjalp Baba Goni faren sin med å dyrke bønner og mais. Sammen med to søstre, tre brødre og annen slekt, bodde de i leirhytter i byen Kachalla Burari.

Gutten var liten av vekst, og bar derfor kallenavnet «Liten» på Kanurispråket. Når han ikke gikk i madrasaen eller hjalp til på jordene, pleide han og de andre guttene å skyte på fugler med hjemmelagde spretterter.

Men den enkle idyllen ble knust da Boko Haram begynte med sitt terroregime. Blant muslimer som Baba Goni og hans familie, bodde det mange kristne, og de var terrorgruppas første mål.

En natt slo de til mot Kachalla Burari. Terroristene lette etter tystere, og gikk fra hytte til hytte. De reiv opp døra til hytta hvor Baba Goni og farfaren hans delte seng. Gutten våknet opp av en skuddsalve. Farfaren var blitt nådeløst henrettet, og full av slektningens blod, ble 11-åringen fraktet vekk.

- Det var slutten på livet mitt som barn. Slutten på alt, sier han.

Dødsredd Men det var også begynnelsen på et nytt liv. Boko Haram-krigerne tok ham med til den beryktede Sambisaskogen, terrorgruppas base, hvor også terrorlederen Shekau holdt til.

- Jeg måtte samle ved, hente vann, holde orden og rengjøre våpen. De lærte meg hvordan jeg skulle skyte med en AK-47. Vi var mange kidnappede gutter, alle kledd i vår tradisjonelle drakt afaraja. Det var også kvinner og jenter der, men de var ikke kidnappet. De hadde kommet frivillig for å leve med krigerne, hevder gutten.

- Men vi var alle dødsredde for dem, og gjorde alt de beordret oss til. Jeg måtte sove ved siden av lederen, som også var den som ledet bønnene deres. Vi sov på enkle palmemadrasser, under trærne. De ba fem ganger om dagen, men når som helst kunne de kaste seg i vei på sine morderiske oppdrag.

Baba Goni husker ekstasen krigerne var i når de ba i gruppe, selv holdt han lav profil, han ville ikke stikke seg ut. Men han hadde aldri tid til å leke, som en normal 11-12-åring.

«Lojalitetsoppdrag» Så kom den dagen han aldri glemmer. Han hadde levd sammen med Boko Haram i to år, og lederen kom til ham. I bakgrunnen sto en motorsykkel med to krigere, bevæpnet med AK47-er. Lederen sa til ham at det var tid for å vise sin lojalitet til gruppa, og det skulle han vise gjennom å drepe.

Baba Goni ble presset ned mellom de to krigerne, med hendene fulle av ammunisjon. Han var på vei for å drepe sin egen far.

- Det var tøft å sitte mellom dem. De kjørte så fort de kunne, men terrenget var dårlig, så det tok tid, sier han.

Oppdraget var det verste han kunne tenke seg. Tankene raste rundt i den unge guttens hode, og jo nærmere han kom, desto mer tok planen form. Da de var cirka én kilometer fra hjembyen, «mistet» han all ammunisjonen.

- Jeg gjorde det på et strekke hvor vi hadde god fart, så det tok en liten stund før vi stanset. Det gikk etter planen - krigerne beordret meg til å løpe tilbake og hente ammunisjonen, sier han.

Flukten Han gjorde som de sa, lette en liten stund, før han satte av gårde  mot noen busker - og løp for livet.

- De begynte å skyte etter meg for fullt, men jeg var for rask for dem, og sprang tilbake til hjembyen min. Når de hadde skutt opp alle magasinene sine, hadde de jo ikke mer ammunisjon igjen, sier Baba Goni, og ler for første gang.

Livet i hjembyen ble imidlertid for farlig, Baba Goni tok en buss til Damboa og sluttet seg til ei borgervernsgruppe. Ettersom den nigerianske hæren mer eller mindre har mistet kontrollen over nordøstlige deler av landet, har frustrerte nigerianere samlet seg i grupper og selv begynt å bekjempe Boko Haram med enkle våpen. Baba Goni ble en stor ressurs, siden han visste alt om hvordan krigerne, og framfor alt Boko Harams ledere, så ut. Snart begynte han å stå i bakgrunnen av veisperringer og pekte ut Boko Haram-krigere.

- En dag pekte jeg ut en Boko Haram-leder som jeg kjente igjen som Alaji. Han forsøkte å se ut som hvem som helst, men jeg kjente ham igjen da han kom uten krigerne sine gjennom veisperringen.

Men Baba Goni hadde ikke regnet med at borgervernet skulle overlevere Alaji til militæret.

- De henrettet ham med en gang, de skjøt ham uten å nøle, rett foran meg. Det kjentes bra at han ble tatt, men det var vanskelig da han døde.

500 veisperringer Da Baba Goni fortalte om drapet på farfaren sin, gikk det et mørkt drag over øynene hans. Nå skjer det igjen. Han rister lett på hodet. I begynnelsen av vårt møte, drar Baba Goni for gardinene på hotellrommet, han spaner ut forsiktig. Seinere blir han modigere, og våger å være ute i Kaduna. Han har aldri vært utenfor hjemstaten Borno.

Han har på seg en skitten, grågrønn joggedress og et par utslitte, røde sko.

Nå står vi i en bakgate i Kaduna, byen som er som en slags frontlinje mellom det muslimske nord og kristne sør. Det var umulig å treffe gutten oppe i nord, der er det alt for farlig for oss å være.

Så Baba Goni, hans verger og vår kontakt har tatt buss i 18 timer - gjennom 500 veisperringer, ifølge dem selv - for å fortelle sin historie på et trygt sted.

Ujevn kamp I begynnelsen, da de fortsatt reiste i Boko Haram-kontrollert område, var Baba Goni veldig redd. Etter hans spektakulære flukt, satte lederne i terrororganisasjonen en pris på hodet hans: rundt 130 000 kroner.

I et land hvor mange lever på en eller to dollar om dagen, gjør det ham til et attraktivt bytte.

Baba Goni er blitt 15 år, men ser ut som en norsk tiåring. Han har en pigg, liten kropp, men en gammel manns øyne. Han forteller at han har sett grusomme ting - og fortsatt gjør det.

Nå for tida er han bevæpnet med hagle og machete, og er ute sammen med Mallam Modu (33), hans slektning, verge og hans styrke.

Mallam leder en liten borgervernsgruppe. De kjemper en ujevn kamp mot den militært overlegne terrororganisasjonen. Men iblant har de stor framgang.

De to har med seg mobilfilmer som viser en bakgård med massakrerte Boko Haram-krigere. Hvordan medlemmene av borgervernsgruppa hakker i de døde kroppene med våpen, og seinere tenner et bål for å brenne de døde fiendene.

Den lykkelige tida da Baba Goni pløyde markene og tok med seg spretterten sin ut på fuglejakt er forbi. Nå er han bare en brikke i kampen om Nigerias nordøst.

LOJALITETSTESTEN: Baba Goni rømte fra Boko Haram da de ville teste hans lojalitet ved å gi ham i oppdrag å skyte og drepe sin egen far. Foto: Privat
LOJALITETSTESTEN: Baba Goni rømte fra Boko Haram da de ville teste hans lojalitet ved å gi ham i oppdrag å skyte og drepe sin egen far. Foto: Privat Vis mer