Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktet inn i bombene

CHAMAN (Dagbladet): 15 år gamle Fazinah var på vei ut av Afghanistan da ei bombe traff bilen hun satt i. Jenta var i koma da hun ble brakt over grensa til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren Gulzuman og en slektning som er talibaner hjalp henne over grensa.

Hun hadde skum på leppene da hun ble brakt til legen Janan, på en førstehjelpsstasjon få meter over grensa som drives av britiske Muslimske hender.

- Hun har store bombeskader. En lunge er punktert. Hun har skader i nakken og trolig i hjernen. På grunn av andre skader har hun fått hjernehinnebetennelse, sier doktor Janan, etter at han har sendt henne rett til et sjukehus i Quetta, hovedstaden i fylket Baluchistan i Pakistan.

Faren har penger nok til å legge henne inn på et privat sjukehus. Men det hjelper neppe.

- Hun vil ikke overleve. Skadene er veldig alvorlige. Hun overlever neppe kvelden, sa doktor Janan til Dagbladet i går ettermiddag.

Mirakel at jeg lever

- Det er et mirakel at jeg lever. Da bomba traff bilen, ftr den opp i lufta, sånn som på film, og jeg ble kastet ut. De andre sju i bilen ble drept. Dette forteller Bismillah, en mann i slutten av 30-åra, med kone og to barn i Afghanistan, der han ligger i senga på et sjukehus i byen Chaman, rett innenfor grensa i Pakistan. Hans bil ble bombet på vei ut av byen Kandahar av fly fra USA.

Bombet fra fly

Hovedveien mellom Kandahar i Afghanistan og Quetta i Pakistan er stengt ved byen Takht-i-Pol.

USA har bombet Taliban-stillinger i området tett de siste dagene. De bomber tydeligvis også biler som kommer ut fra Kandahar, på mistanke om at der er talibanere på flukt.

Fryktet bomber

Fazinah ble rammet av USAs bomber i fylket Helmand, vest for Kandahar, og det tok to døgn å få henne til Pakistan.

- Vi kjørte bil via Kandahar, og var hele tida redde for å bli bombet. Flyene var stadig på himmelen. Det tok for lang tid, sier hennes slektning, en talibaner som var med henne og faren til Pakistan.

Pakistansk grensepoliti lar ham være med jenta til førstehjelpsstasjonen, men ikke videre. Så vises han tilbake over grensa til Afghanistan igjen.

Doktor Janan, som lik mange balucher og pashtunere ikke har etternavn, sier at de får inn tre- fire bombeskadde ved grenseposten daglig. Det er mest brannskader og skader i bein og armer. Mange andre sårede smugles over grensa utenom grenseposten og bringes til sjukehus i det skjulte. Ved sjukehuset der Bismillah ligger, kommer det inn fem- seks krigsskadde daglig, får vi opplyst.

Hele Norges coronakart