Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktet med flytoget

Norges mest kjente forbryter - Pål Enger (32) - rømte i går kveld. Rømningen skjedde mens innsatte fra fluktsikre Ullersmo landsfengsel var på omvisning på Norges nye hovedflyplass - Gardermoen. Trolig flyktet han med det nye flytoget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom kontakter i det kriminelle miljøet i Oslo, fikk Dagbladet seint i går kveld telefonisk kontakt med kjendis-forbryteren.

- Jeg vil ikke snakke med dere, var det eneste Pål Enger ville si.

Tydelig stresset ønsket ikke Enger, som er dømt for å ha stjålet to av Edvard Munchs mesterverker «Skrik» og «Vampyr», å fortelle om hvorfor han hadde rømt. Ei heller hvordan rømningen skjedde og hvor Enger nå gjemmer seg.

Omvisning

Sammen med flere andre innsatte fra Ullersmo landsfengsel, avdeling Krogsrud, og ansatte i sikkerhetstjenesten i fengslet, var Pål Enger i går kveld på en planlagt omvisning på den nye hovedflyplassen.

Mye har gått galt på den nye hovedplassen, men denne gangen kan ikke flyplass-folka lastes.

Etter en felles tur rundt i praktbygget - flyplassterminalen - skulle fangene møtes nøyaktig klokka 19.00 ved informasjonsskranken på Gardermoen. For felles retur til fengslet. Samtlige innsatte og ansatte dukket som avtalt opp, med et unntak.

Pål Enger var sporløst forsvunnet.
Noen minutter etter klokka 19.00 varslet vedkommende fengselstjenestemann, som hadde ansvaret for fange-utflukten, vakthavende ved Ullersmo.

Etterlyst

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en melding fra Ullersmo landsfengsel vedrørende en innsatt som skal ha rømt, sier vaktleder Jorunn Heide ved Romerike politidistrikt til Dagbladet. Hun mottok meldingen om rømningen på faks.

Først ved 20.20 tida - vel en time etter at sikkerhetstjenesten ved Ullersmo landsfengsel ble klar over at Norges mest kjente forbryter hadde stukket av - ble politiet klar over rømningen.

Politiet etterlyser Enger både nasjonalt og internasjonalt.

- Uskyldig

Enger skal ha hatt store problemer under soningen. Han har hele tida hevdet at han ble uskyldig dømt, da han i fjor ble idømt seks og et halvt års fengsel, for det tyveriet av Edvard Munchs «Skrik».

Enger har 14 måneder igjen å sone, før han kan løslates.
De tre andre som var tiltalt for å ha vært med på tyveriet fra Nasjonalgalleriet lørdag 12. februar 1994 - dagen da Lillehammer OL ble åpnet - ble i fjor frifunnet i saken. Tyveriet vakte internasjonal oppsikt.

På slutten av åttitallet ble Enger dømt for å ha stjålet «Vampyr» fra Munch-museet.

I en samtale med Dagbladet for noen uker siden sa Enger:

- Det er et helvete å sitte inne. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare det.

Overraskende

Etter hva Dagbladet erfarer er det lite trolig at Enger stakk av med et fly. Trolig rømte han med flytoget.

Kilder i det kriminelle miljøet understreket også i går kveld overfor Dagbladet at raskeste og enkleste måte å komme seg vekk fra Gardermoen på, er med NSBs flytog.

Rømningen kom fullstendig overraskende for ledelsen ved Ullersmo landsfengsel. Fengselsdirektør Knut Eigum ble først orientert om rømningen av Dagbladet.

- Vi har ikke regnet Enger for å være rømningsfarlig, sier han.

Enger ble i fjor høst overflyttet fra lukket soning ved Ullersmo landsfengsel, til Krogsrud leir. God oppførsel og tilvenning til å møte samfunnet etter flere år i fengsel var bakgrunnen for overflyttingen.

I forbindelse med Alpin-VM i Vail har TV2 brukt Pål Enger og andre domfelte «kjendiser» for å reklamere for sendingene sine.

FORSVANT Pål Enger, som rømte i går, er dømt for å ha stjålet et Munchmaleri fra Nasjonalgalleriet. Her er på omvisning på gamle trakter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media