Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktet med Røkke fra garasje

Tidligere sjef for Beredskapstroppen i politiet, Anders Snortheimsmoen, ble hyret inn av Kjell Inge Røkke.

BLE OPPSØKT: Disse bildene fra 1. november 2017 viser «Jannik» Iversen som oppsøker Kjell Inge Røkke i hans bil i Akers garasje. Den tiltalte torpedoen oppsøkte garasjen flere ganger. Ved en av anledningene ble milliardæren fraktet ut av politimannen Anders Snortheimsmoen. Bilder: Politiet. Vis mer

Tidligere leder for politiets beredskapstropp og privat sikkerhetsrådgiver Anders Snortheimsmoen (61) vitner torsdag i saken der torpedo «Jannik» Iversen (62) er tiltalt for å ha forsøkt å presse mangemilliardær Kjell Inge Røkke (60) for titalls millioner kroner.

Snortheimsmoen ble engasjert som livvakt og sikkerhetsrådgiver for Røkke i januar 2018.

Da hadde Iversen allerede oppsøkt Røkke i Akers garasje og sendt en rekke SMS-er til milliardærens sønn Kristian Monsen Røkke (36), som han oppfattet som truende.

HYRET INN: Anders Snortheimsmoen ble hyret inn for å bistå Røkke med å håndtere «Jannik» Iversen i januar 2018. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HYRET INN: Anders Snortheimsmoen ble hyret inn for å bistå Røkke med å håndtere «Jannik» Iversen i januar 2018. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Flyktet med Røkke

Snortheimsmoen ble kontaktet av Røkkes folk 4. januar 2018, og sier at han allerede dagen etter måtte frakte milliardæren i sikkerhet.

- Da var Jannik i garasjen hos Aker og satt og ventet i en bil, og jeg ble bedt om å bistå. Jeg tok kontakt med Røkke. Vi fant ut at jeg skulle kjøre Røkke hjem i min bil, og ikke konfrontere Iversen.

Iversen hadde denne dagen møtt opp i garasjeanlegget rundt 11.25 på formiddagen og skal ha oppholdt seg der i fem-seks timer, mens Røkke ble fraktet ut av Snortheimsmoen.

Iversen hadde to måneder tidligere, 1. november, oppsøkt Røkke i garasjen. Da hadde de to en prat på omkring 20 minutter.

- Jeg hadde noen møter med Røkke, som ba om råd om hva han kunne gjøre. Vi registrerte at Iversen var innom Aker dagen etter og at han la igjen en lapp for å vise at han var der, sier Snortheimsmoen, som har nesten 40 års erfaring i politiet.

Han sier at han møtte milliardæren for første gang noensinne 4. januar 2018 og at han oppfattet Røkke som merka og at han uttrykte en form for frykt.

Iversen nekter straffskyld for utpressing.

- Sa han ville grisebanke Røkke

Iversen og Røkke hadde da møttes flere ganger, men Røkke skal til slutt ha takket nei til et angivelig pengekrav fra torpedoen. Han skal ha truet Røkke med å gå ut med ufordelaktige opplysninger om ham hvis ikke Røkke betalte.

Iversen oppsøkte igjen Akers kontorer på Fornebu et par dager etter i januar. Snortheimsmoen reiste ut for å prate med torpedoen, og de to utvekslet telefonnummer.

- Så er det litt tekstmeldinger mellom oss, og så møtes vi på Bjerkebanen 16. januar. Da er det en helt annen «Jannik» Iversen jeg møter. Jeg vil dele møtet i tre. Den første delen var han dypt fortvilet over utfordringer han hadde. Den andre delen av møtet gikk med på å fortelle hvorfor han hadde det sånn, sier Snortheimsmoen.

- Det var Røkkes skyld at han hadde mistet muligheten til å utøve sitt virke. Han hadde begynt å se på pensjonisttilværelsen, og han sa det ikke så lyst ut, sier han.

SE TV: Kristian Monsen Røkke ankommer Oslo tingrett for å vitne i rettssaken mot «Jannik» Iversen, som er tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for flere millioner kroner. Vis mer

«Gønnern»

Snortheimsmoen oppfattet at Iversen brukte uttrykk som «ti stille-penger» og pensjonspenger.

- Han var tydelig overfor meg om at han hadde gjort ulike jobber for Røkke. Jeg ville ikke vite hva slags, sier politimannen på spørsmål fra politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen.

Ifølge den tidligere politimannen endret Iversen atferd og ble mer aggressiv.

Ifølge Snortheimsmoen skal Iversen under ett av møtene ha sagt:

«Når det brenner på dass, så tar jeg fram gønnern».

Oppsummering etter dag 2 i saken hvor Jan Erik «Jannik» Iversen er tiltalt for utpressing mot Kjell Inge Røkke. Video: Christian Wehus Vis mer

- Han sa at han ville grisebanke Røkke og kjøre ham til politihuset og få ham til å gå inn der for å fortelle hva han hadde gjort, sier han i retten.

- Trusler

Iversen har selv forklart at han ville oppsøke Røkke, få ham inn i en bil og kjøre ham til politihuset. Ifølge Snortheimsmoen ga den tiltalte torpedoen uttrykk for at han var så presset at han ikke visste hva han kunne finne på. Snortheimsmoen varslet politiet.

- Når sånne trusler kommer over bordet er det en sak som faktisk er en politisak, sier han.

Ifølge politimannen skal han ha foreslått at trusler ikke var veien å gå og ba Iversen om å opprette dialog.

- «Jeg kryper ikke for noen», sa han. Jeg sa at det ikke var å krype å ha dialog. Så sa han igjen at Røkke hadde ødelagt for ham med den artikkelserien i VG. I tillegg gjentok han kravet, og det var penger, og Røkke skulle bestemme summen, sier Snortheimsmoen.

- Gikk på familie

Ifølge politimannen skal Iversen ha fortalt «du vet hva jeg er kapabel til».

- Det visste jeg selvsagt, jeg og «Jannik» har vært på ulike sider i 30 år, og jeg vet mer om «Jannik» enn han vet om meg.

Han forteller at han følte det ikke var mulig å løse saken ved at Iversen og Røkke skulle møtes direkte. Han hadde da en løpende dialog med politiet samtidig som de vurderte å anmelde saken.

- Vi hadde litt kommunikasjon etter det. Jeg fikk en melding 28. januar om at jeg kunne gi beskjed til kona til Røkke om at han skulle dra ut dit og kjøre Røkke til politiet. Da var mitt klare råd til Røkke at vi anmeldte. Det var over en terskel for min del, når man går på familien er det ikke mer jeg kan gjøre. Så ble anmeldelsen inngitt, og etter hvert ble «Jannik» pågrepet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media