Flyktet nordover: - Jeg måtte

I år har Bård Hoksrud opplevd alt en norsk sommer har å by på. Frp-toppen lever godt med at nordlendingene har fått alt finværet: - Godt det er noe sosialistene ikke prøver å styre, sier han.

TENKER PÅ FIREFELTEN: Bård Hoksrud kan drømme seg bort i tanken på nye, og skikkelige gode, bilveier. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TENKER PÅ FIREFELTEN: Bård Hoksrud kan drømme seg bort i tanken på nye, og skikkelige gode, bilveier. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

ET KALDT OG OVERSKYET SØR-NORGE (Dagbladet): Den travle Frp-toppen har reist land og strand rundt i forberedelse til valgkamp.

Dagbladets politiske avdeling benytter Hoksrud som et slags innlånt tidsvitne til sommerværet.

- Nord-Norge, der var det fint. Sol og 25 grader. Jeg sto på toppen av Narvik-fjellet i strålende solskinn. Så kjørte jeg sørover, og været ble stadig dårligere. I Kvinesdal regnet jeg nesten bort, sier Hoksrud.

GAMLE MENN I NYE BILER PÅ MÅLØY: Tradisjonen tro - ingen biltur uten et bilde sammen med andre menn som liker biler. Foto: Privat
GAMLE MENN I NYE BILER PÅ MÅLØY: Tradisjonen tro - ingen biltur uten et bilde sammen med andre menn som liker biler. Foto: Privat Vis mer

Sol i nord, regn i sør

Mer ustabilt sommervær, altså. Nesten eksakt som forskerne i FNs klimapanel har spådd. Hoksrud tror likevel ikke på den slags.

- Jeg tenker at været alltid har vært vanskelig å spå, og at klimaet alltid er i endring, sier han.

Ulikhetene i Norge har vokst siden 1980-tallet, ifølge SSB, og det ble ekstra tydelig i sommer. For som Bård Hoksrud selv slo fast: Mens Sør-Norge har regnet bort, har nordlendingene badet i sol.

BILÆR OG BÅTÆR I BODØ: Hoksrud elsker bil, men er ikke fremmed for det maritime livet, heller. Foto: Privat
BILÆR OG BÅTÆR I BODØ: Hoksrud elsker bil, men er ikke fremmed for det maritime livet, heller. Foto: Privat Vis mer

Nei til offentlig styring

Hoksrud vil likevel ikke ta til orde for sterkere offentlige styring av sommerværet.

- Nei, nei. Det er godt det er noe sosialistene ikke prøver å styre. Om de skulle klusse med været også, da hadde det bare blitt rot.

- Jeg unner for øvrig nordlendingene litt finvær. De har fortsatt dårligere veier enn vi har i Sør-Norge - dessverre. Det gjorde jo Frp mye med i regjering, men...

- Vi stopper deg der. En del av premisset når man bosetter seg i nord er jo dårlig vær. Det må vel du som politiker forstå?

- Jeg synes det er helt topp at Nord-Norge har fått fint vær. Jeg sjekka værmeldingene og tok meg en tur nordover. Det måtte jeg bare.

SOMMER I SØR: I Kvinesdal regnet Hoksrud nesten bort, men i det minste var veien veldig fine. Det takker han sin egen regjering for. Foto: Privat
SOMMER I SØR: I Kvinesdal regnet Hoksrud nesten bort, men i det minste var veien veldig fine. Det takker han sin egen regjering for. Foto: Privat Vis mer

Klimaflyktning: - Kosa meg

Ja, du leste rett - Frp-eren Bård Hoksrud har vært klimaflyktning i sommer.

- Jeg har vært i Narvik og Meløy og koset meg, konstaterer han.

Radikal bokmål er ikke helt dekkende for Hoksruds begrepsbruk her. Det han sier er: «Kosa mæ».

- På en måte har jeg kanskje vært litt klimaflyktning. Tanken har ikke slått meg før nå, legger han til.

Ferien avbrutt

Hoksrud skulle ta litt ferie, men det «ble bare aldri sånn». I stedet satt han seg i bilen og kjørte sørover. Veiene ble stadig bedre, været stadig dårligere.

- Jeg kastet meg i bilen og da jeg kom på firefelten sør for Haugesund. Ååååh...

Hoksrud pauser. Minnene fra 6 - 7 dager tilbake strømmer på.

- Fy fasan, for en fantastisk følelse! Når jeg kjører på firefelten, da trenger jeg ingen ferie. Bare deilige nye veier, bygget av en borgerlig regjering. Lukten av asfalt, det er verdens deiligste lukt, sier han.

Vi lar Hoksrud komme med ett politisk stikk:

- Bare så synd veibyggingen har stoppet opp med den nye regjeringen.

ON THE BÅRDER I FINMARK: Dette er et sterkt ordspill. Foto: Privat
ON THE BÅRDER I FINMARK: Dette er et sterkt ordspill. Foto: Privat Vis mer

Ingen ferie

Etter å ha opplevd vær og vind fra nord til sør i hele sommer, skulle en kanskje tro at Hoksrud begynte august med litt kjærkommen ferie.

Dét var også planen - før partilederen slo på tråden.

- Sylvi inviterte meg til Innlandet på tur i morgen, og det vil jeg jo. Kan bare kaste meg bilen, vet du...

- Og så er det sommerleiren til FpU, og nasjonal valgkampstart seinere denne uka, fortsetter han.

- La oss gjette. Du bare kaster deg i bilen?

- Stemmer! Og vips, da ble det ikke noe ferie på meg denne sommeren. Men desto mer deilig asfaltlukt. Mer trenger ikke jeg for å være blid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer