- Flyktet på snøscooter

Flere av ranerne valgte en spektakulær fluktrute etter dødsranet i Stavanger. Etter å ha fått med seg flere titalls millioner kroner i utbytte, skal ranere ha kjørt snøscooter over fjellet i flere timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Dagbladet får fra flere kilder bekreftet det som er sannsynlig fluktvei for flere av ranerne som var med på dødsranet mot Norsk Kontantservice mandag 5. april i Stavanger. Dagbladet får også bekreftet at flukten på snøscooter nå etterforskes av politiet.

Politiet er offisielt svært sparsommelig med kommentarer om den spektakulære flukten, men politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt sier:

- Vi kan ikke utelukke selv de mest eksotiske måtene ranerne har kommet seg unna på.

Planla fluktruter

Dagbladet har de siste dagene snakket med en rekke kilder som mener de har kjennskap til planleggingen, gjennomføringen og flukten etter ranet i Stavanger.

Kildene mener 12 personer deltok i selve aksjonen om morgenen 5. april. Politiet vil offisielt ikke si noe om hvem de mener står bak, men en rekke personer i det kriminelle miljøet på Østlandet er utpekt som ransmenn. Det blir hevdet overfor Dagbladet at tre eller fire svensker også deltok, men at det ikke er de tre svenske statsborgerne med albansk opprinnelse som ble pågrepet og siktet i Göteborg før påske.

Politiet mener at ranerne i ukevis har spanet på Norges Bank-bygningen i Stavanger. Flere forskjellige fluktruter skal også ha blitt planlagt god tid i forveien.

I flere grupper

Ranerne ha delt seg opp i tre eller fire grupper. Tre-fire eller fem mann skal ifølge Dagbladets opplysninger ha kommet seg østover fra Stavanger - og mot Sirdal i Vest-Agder, der snøscootere skal ha ventet. I flere timer skal ranerne ha kjørt snøscooter på blant annet vinterstengte fylkesveier over fjellet via Agder og trolig til Telemark.

Politiet har undersøkt flere steder utenfor Stavanger hvor ranerne kan ha satt igjen eventuelle fluktbiler da de byttet til snøscootere. Sirdal er vintersportsområde nummer én for stavangerfolk. Når sommerveiene er stengt, er dette siste holdeplass før fjellet. Men skituristene har fått idyllen forstyrret av helikoptre og annet mannskap som har sjekket biler og spor fra parkeringsplassene og inn mot ski- og scooterløyper.

Det er uklart hvilken vei ranerne har tatt for å komme seg til scooterne. Dersom de ville unngå å bruke ferje, kan de for eksempel ha kjørt bil på riksvei 45 østover før de hoppet på snøscooterne.

Det er også mulig at ranerne har tatt seg ut av byområdet med båt, og deretter brukt bil og snøscootere for å ta seg ut av politidistriktet.

- Smart løsning

Dagbladet får opplyst at de angivelige snøcooterdesperadoene skal befinne seg i østlandsområdet, hvor de holder seg i ro.

Den angivelige flukten på snøscooter blir i det kriminelle miljøet betegnet som smart løsning for å komme seg ut av politidistriktet. Gjerningsmennene må nemlig ha regnet med at politiet i Stavanger ville sperre innfartsårene og sjøveien umiddelbart etter ranet.

- Etter ranet vil det naturlige være å dele seg inn i flere grupper. Først vil man kvitte seg med våpen og annet utstyr, samt gjemme utbyttet, sier en kilde med innsikt i miljøet.

- Flyktet i bil

Politiet jakter også fortsatt på fluktveien til de øvrige ranerne. Ifølge Dagbladets opplysninger, skal tre eller fire ranerne ha kommet seg unna i bil før politiet satte opp sperringer ved utfartsårene til Stavanger vel en time etter ranet. Det blir overfor Dagbladet hevdet at disse er svenske statsborgere. De øvrige ranerne skal ha oppholdt seg i Stavanger-distriktet i dagene etter ranet, men ingen kilder vet i dag hvor de befinner seg.

Flere av dem som blir utpekt som ransmenn, er tidligere kjenninger av politiet. Politiet bekrefter at de etterforsker mot et ransmiljø på Østlandet, som består av kriminelle fra flere forskjellige miljøer.