Flyktet til et skattefritt liv

KALAOKAN (Dagbladet): Jan Nikolaisen er en annerledes skatteflyktning. 51-åringen fra Bardu er uføretrygdet og flyktet fra Norge for å få et verdig liv som uførepensjonist. Nå lever han som en «konge» på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Egentlig hadde jeg ikke noe valg! Etter skilsmisse, sykdom og arbeidsløshet sto jeg på bar bakke økonomisk. Derfor reiste jeg fra Norge til Filippinene. I dag har jeg et verdig liv, sier nordmannen.

Dagbladet møtte Nikolaisen i hans nye hjem i Kalaokan, noen mil sør for Manila på Filippinene, hvor 51-åringen har etablert seg på nytt.

Som nordmenn flest er Jan Nikolaisen opptatt av det gode liv.

- Uten penger mister vi som er pensjonister mye av det gode liv, derfor var valget enkelt for meg. Enten måtte jeg blitt hjemme i Norge, da hadde jeg blitt sittende hjemme i leiligheten og stirret i veggen. Her nede kan jeg leve et verdig liv, sier Nikolaisen.

Fattigdoms-Norge

- Ekteskapet gikk over styr. Jeg satt igjen bankerott. Så mistet jeg jobben, før legen fant ut at jeg hadde kreft. Nå er jeg i hvert fall frisk, sier Nikolaisen. Han har også funnet seg en kjæreste - filippinske Susan.

- Som uførepensjonist blir du fratatt verdigheten. Jeg har slitt og jobbet, betalt skatter og avgifter, ja, bidratt til å bygge opp velferdsstaten. Men når det går galt, sitter du igjen som en taper . Med bare uføretrygd som inntekt er det umulig å skaffe seg et pent sted å bo og å spise og drikke godt, sier Nikolaisen.

En vanlig familie på Filippinene har vel 12000 peso utbetalt i måneden. Norsk uføretrygd betyr - for Nikolaisens del - 50000 peso (om lag 9500 norske kroner) i måneden.

Ikke for alkoholikere

Jan Nikolaisen innrømmer likevel at alt nødvendigvis ikke er like bra i utlendighet og på Filippinene.

- Det er korrupt her. Alt kan ordnes med penger.

Nikolaisen er likevel ikke i tvil om at han gjorde rett.

- Jeg vil ikke anbefale alkoholikere å flytte hit. Da vil de drikke seg i hjel. Hjemme i Norge hadde jeg knapt råd til å ta en sigarett. Her koster en tjuepakning tre kroner og sytti øre, det er noe annet enn å betale noen og femti kroner for ei pakke, sier Nikolaisen.

Selv om kreften nå er borte, går Nikolaisen jevnlig til kontroll på et av sykehusene i Manila.

- Det koster ikke norske skattebetalere mer enn om jeg hadde blitt undersøkt på sykehuset i Tromsø. Mitt råd til andre nordmenn som er pensjonister hjemme, ta steget ut, flytt! Jeg skal mer enn gjerne hjelpe dem som ønsker å flytte, sier Nikolaisen.

<B>ANNERLEDES: </B>Det er litt rart å bryte opp og etablere seg på nytt i et annet land, sier Jan Nikolaysen.
LYKKELIG: </B>Her har jeg funnet kjærligheten; fillipinske Susan, sier Jan Nikolaysen.