Flyktet til ferieparadis

Etter å ha annonsert sin avgang, dro eks-president Hosni Mubarak på «ferie» til Sharm el-Sheikh.

Ferieparadiset Sharm el-Sheikh er Hosni Mubaraks nye tilholdssted. Foto: Mangel Ngan, Afp
Ferieparadiset Sharm el-Sheikh er Hosni Mubaraks nye tilholdssted. Foto: Mangel Ngan, AfpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens folket i Egypt jubler i gatene, flyktet den avgåtte presidenten Hosni Mubarak til feriestedet Sharm el-Sheikh, ved Rødehavet, 400 kilometer fra Kairo. 

Der, på sørspissen av Sinai-Halvøya, har Mubarak et palass han pleier å trekke seg tilbake til når det er tid for ferie eller ettertanke.

- Gud er vår beskytter Visepresident Omar Suleiman, som også virker til å ha mistet sin posisjon, så vel som kontrollen over militæret, virket gravalvorlig i det han annonserte følgende til det egyptiske folket:

- Under disse alvorlige omstendighetene som landet gjennomgår, bestemte presidenten seg for å forlate sin stilling som president. Han har gitt mandat til den militære overkommandoen til å føre landet videre. Gud er vår beskytter, sa Suleiman til folket fredag kveld ifølge nyhetsbyrået AP.

Sunt liv Den 82 år gamle Mubarak sies å ha levd et sunt liv uten sigaretter og alkohol. Hans økonomi er minst like sunn. Over 20 år med korrupsjon har gjort ham til en velstående mann. The Guardian anslår hele familiens formue til utrolige 70 milliarder amerikanske dollar.
Denne dollar-hamstringen er vanlig praksis i urolige Midtøsten, sier professor ved Princeton University Amaney Jamal til avisen the Guardian.  

- Korrupsjon er en del av planen. Dette gjør de for at pengene ikke vil forsvinne ved et maktskifte, sier han.

God for milliarder Spekulasjonene rundt Mubaraks formue varierer stort, på MSNBC Open Channel antydes det at Mubarak har en formue på mellom 2 og 3 milliarder dollar.

Hvor mye av dette som befinner seg utenfor Egypt, og i hvilken form, er usikkert, ifølge nettstedet.

Nyhetsbyrået Associated Press har tidligere rapportert at Mubarak alene skulle kontrollere så mye som 7 milliarder dollar, men kilder i det amerikanske statsapparatet avviste tallet som overdrevet. Det ble dengang bemerket at Bill Gates, verdens rikeste mann på Forbes 400-listen, er god for 5,3 Milliarder dollar.

Beslaglegger formuen Uansett kan det virke som om en del av formuen er i ferd med å forsvinne. Sveitsiske myndigheter har bestemt seg for å fryse formuen Mubarak har i sveitsiske banker. De har også blokkert alle forsøk på salg av hans mange eiendommer.  

- Våre myndigheter vil forhindre at det som tilhører Egypt havner i gale hender, skriver det sveitsiske utenriksdepartementet i en pressemelding. 

Ifølge AP er sveitserne fortsatt opptatt med å kartlegge all rikdommen. Men dette utgjør «bare» rundt 3 milliarder dollar. Ingen har full oversikt.