Flyktet til Finland med lottopremie

Lørdag var de to ettersøkte ungdommene i Kemi i Finland - en dag eller to etter at Bernt Alfred Lillebo ble drept i Porsanger. Alle grensvaktene i Norden har navn på guttene som dro på flukt med en burgunderrød Toyota og en femsifret lottopremie. De har over fire døgns forsprang på politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guttene på 17 og 18 år er siktet for forsettlig drap, og politi og grensevakter i Norge, Finland, Sverige og Danmark jakter på dem. Likevel kan det være for sent.

Politiet mener guttene tok seg til fastlandet etter drapet på Lillebo for en uke siden. Der stjal de skiltene fra avdødes varebil. Disse satte de på en gammel Toyota som en av guttene disponerer.

Uten førerkort satte de kursen mot Finland.

- De siktede var i Kemi i Finland lørdag. Dette vet vi, uten at vi vil si hvordan vi vet det, sier politiinspektør Inger-Marie Landfald ved Vest-Finnmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Først tirsdag ble Lillebo funnet skutt. Onsdag ble guttene ungdommene etterlyst. Dermed har guttene fått et forsprang på politiet som kan være for stort. De to ettersøkte er Lillebos 17 år gamle sønn og en 18 år gammel kamerat.

Dagbladet vet at 18-åringens foreldre har fått utskrifter fra minibankuttak på et tettsted i Nord-Finland. Politiets hovedteori er at paret fortsatt befinner seg i Finland. Men de har hatt fire døgn på seg på å forlate landet via veien, vannet eller i lufta.

- De kan allerede være flydd fra Norden. Da hjelper ikke grensevarslet vårt, sier Landfald.

Politiet har ikke oversikt over hvilke grenseoverganger ut av Norden som ikke blir døgnovervåket. Men hvis ungdommene blir stoppet på grensa, skal vaktene pågripe dem.

- Hvor stor er risikoen for at guttene skal klare å komme seg vekk?

- Det har vi ingen formening om, sier Landfald.

Kripos er i ferd med å avslutte den tekniske etterforskningen, og det er ventet at de første resultatene fra obduksjonen vil være klar i løpet av kvelden.

Politiet valgte i dag å offentliggjøre navn, beskrivelse og bilde av guttene, men Dagbladet har valgt å ikke publisere disse opplysningene på det nåværende tidspunkt. Politiet ber publikum holde øynene oppe og melde fra hvis de ser noen som ligner.

- Guttene har kontakter i Oslo og Tromsø. Særlig folk her bør være oppmerksomme, sier Landfald.

Politiet vil også ha tips om kjøretøyet de stakk av i, en burgunderrød Toyota Corolla 1982-modell med falsk registreringsnummer KF 15290.

Onsdag forrige uke dro Lillebo og de to guttene med båt til Reinøya for fiske laks. De tre ble sett ved 52-åringens fritidsbolig på Reinøya dagen etter.

Vitner så dem da de kjørte bort fra Børselv på fastlandet.

- Vi vet konkret at de to har vært på Reinøya og at de har forsvunnet på en spesiell måte. De har blant annet skrudd av skiltene på avdødes bil og over på sin egen. Disse opplysningene til sammen ligger til grunn for siktelsen, sier Landfald.

Politiet fant onsdag det som kan være et drapsvåpen.

- Jeg kan bekrefte at vi har funnet et våpen der ute som selvfølgelig vil bli undersøkt, sier Landfald.

Politiet understreker at guttene bare er siktet og fortsatt kan bli sjekket ut av saken. Ingen av dem skal tidligere være straffedømt.

BODDE HER: Etterforskere sikrer spor utenfor huset hvor avdødde bodde med sin russiske kone. Den drapssiktede sønnen bodde her mens han var hjemme på sommerferie.