Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyktet trolig på MC til Strasbourg

Terje Wiik kjøpte MC i fjor, og tok landeveien til menneskerettighetsdomstolen.

KJØRER: Giftdrapsdømte Terje Wiik (61) kjøpte motorsykkel i fjor. Nå kjører han landeveien gjennom Europa - ifølge ham selv på vei hjem igjen for å melde seg til Ila fengsel. Foto: Privat
KJØRER: Giftdrapsdømte Terje Wiik (61) kjøpte motorsykkel i fjor. Nå kjører han landeveien gjennom Europa - ifølge ham selv på vei hjem igjen for å melde seg til Ila fengsel. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Giftdrapsdømte Terje Wiik (61) har kjørt landeveien gjennom Europa til menneskerettighets-domstolen i Strasbourg. Det bekrefter hans advokat, John Christian Elden.

Det forklarer hvorfor politiet ikke har fått treff i utreiseregistre på flyplasser eller i havner på at Wiik har forlatt landet. 61-åringen forsvant sporløst da han var på tredagers permisjon fra Ila fengsel. Mye tyder på at han umiddelbart satte kursen mot Strasbourg.

Kjøpte MC i fjor
Den drapsdømte er innvilget permisjon 24 ganger de siste fem årene. Hver gang er rømningsfaren vurdert. Det er trolig ved en av disse permisjonene, i mai i fjor, at han gikk til innkjøp av en tung motorsykkel i Trondheim.

Det kan være denne motorsykkelen, en grønn 97-modell Yamaha XV 1100 Virago, Wiik rømte på. På denne måten har han kunnet krysse halve Europa uten å legge igjen spor eller vekke oppsikt på noen som helst måte.

Trenger ikke pass
At han tok landeveien kan også forklare hvorfor han ikke plukket opp passet han hadde fått innvilget.

Terje Wiik bestilte pass mens han var innsatt i fengselet. Det var klart til avhenting torsdag i forrige uke, samme dag som han brøt meldeplikten. Han plukket aldri opp dette før han dro til Strasbourg.

På grunn av Schengen-samarbeidet er det passfrie grenseoverganger mellom Norge og alle EU-land.

- Ville snakke med saksbehandler
I 2008 utarbeidet advokat Elden en klage til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på vegne av klienten Terje Wiik. Det er denne klagen Wiik ville følge opp da han onsdag plutselig dukket opp i resepsjonen i rettsbygningen i den franske byen.

- Jeg hadde ingen anelse om at han ville gjøre dette. Det er nok ganske uvanlig at en drapsdømt under soning dukker opp personlig for å følge opp saken sin. Jeg vil tro de ble ganske overrasket. Men han fikk møte saksbehandleren som har ansvaret for hans sak, sier Elden til Dagbladet.

Elden har ikke selv vært i kontakt med domstolen i Strasbourg, men som Wiiks advokat regner han med å få en skriftlig rapport med referat fra møtet.

- Reiser alene
- Så vidt jeg vet, har Wiik reist alene hele veien. Sist jeg hadde kontakt med ham, var han på vei tilbake for å melde seg. Da var han på vei gjennom tyskland. Det var i går. I dag har han ikke svart på telefon. Det kan virke som de er utladet, sier advokaten.

Elden sier han ikke har noen avtale med klienten om å møtes eller være med når han eventuelt melder seg.

- Men jeg vet at han har vært i kontakt med ledelsen i fengselet for å avtale sin overgivelse, sier han.

Ønsker ikke å bli pågrepet
Etter det Dagbladet kjenner til, skal Wiik operere med minst to mobiltelefoner. Det har ikke lykkes Dagbladet å nå den drapsdømte 61-åringen.

Den store mediaoppmerksomheten og skarpe uttalelser fra politi og påtalemyndigheter utalelser skal være en av årsakene Wiik selv oppgir for hvorfor han ennå ikke har meldt seg.

Etter det Dagbladet kjenner til, ønsker han å vende tilbake til fengselet uten politiets innblanding. Han ønsker ikke å bli pågrepet.

Venter på svar
Ila fengsel har heller ikke fått tak i rømlingen i dag.

- Vi har kontaktinfoen til ham, men ingen svarer, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Bjarkeid opplyser at rømningen vil gi konsekvenser i ettertid for Wiik.

• Kan bli nektet permisjoner i perioder.
• Senere overføringer til åpen soning eller overgangsbolig.
• Kan bli løslatt senere fra fengsel. 

- Kjenner sykkelen
Politioverbetjent Olav Brubakk i Asker og Bærum politidistrikt utelukker ikke at Wiik har forsvunnet med sine Yamaha-motorsykkel.

- Vi kjenner til sykkelen, men det kan også hende at han disponerer en bil. Det vet vi rett og slett ikke, sier Brubakk.

Han opplyser at de ikke vet hvor sykkelen befinner seg eller hvor den vanligvis oppbevares. Politiet har ikke valgt å undersøke om 61-åringen har leid seg bil fra et utleiefirma. Politiet har også forsøkt å ringe ham, men har foreløpig ikke fått svar.

- Vi kommer til avslått telefon. Mulig han har den på en gang i blant, men vi har ikke fått tak i ham, sier Brubakk, som sier de etterforsker saken fortløpende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling